Wat is het christelijk geloof (en wat is het niet)?

Wat is het christelijk geloof (en wat is het niet)?

22 augustus 2021 0

Er lijkt soms verwarring te zijn over wat geloven precies is. Er bestaan allerlei beelden over wat geloof is en wat gelovigen zijn die gewoonweg niet kloppen of een karikatuur zijn.  Daarom in deze blog: wat is geloven wel en wat is geloven niet?

Om te beginnen: wat is geloof niet? Geloof is niet het aannemen van allerlei irreële standpunten. Je hoeft niet te stoppen met zelf nadenken, meningen erop nahouden die anti-wetenschappelijk zijn of blindelings allerlei wereldvreemde beweringen overnemen. Je zet bij geloven niet je handtekening onder een lijstje standpunten, waarna je je zelf ‘gelovig’ mag noemen.

Manier van leven

Geloven is een manier van leven. Het is meedoen aan een grote beweging die al eeuwen gaande is. Een doorgaand verhaal van God en mensen die onderweg zijn. Geloven is dus meedoen, op weg gaan. Wist je dat grote delen van de Bijbel reisverhalen zijn? Het volk Israël trekt bijvoorbeeld vanuit de slavernij in Egypte door de woestijn naar dat nieuwe beloofde land. De tien woorden die God geeft zijn woorden die je leven goed houden. Het verhaal van Jezus is ook een reisverhaal, waarbij hij met zijn leerlingen door Israël trekt.

Geloof in Jezus

In Jezus geloven betekent daarom Jezus volgen. Zoals hij zijn leven heeft voorgeleefd, zo probeer jij ook te leven. Geloven is een weg gaan, een avontuur, de weg van je leven. Het is een weg die je met anderen gaat, want geloven kan je niet alleen. Eigenlijk ga je die weg met heel de mensheid, want als je gelovig bent, dan is ieder mens je broeder of zuster.

Vertrouwen

Tot slot is het vertrouwen hebben dat je leven een doel heeft dat God je gegeven heeft. Dat jouw leven betekenis heeft en dat die betekenis ervan te ontdekken en te leven is. Dat is geloven. Het is dus heel persoonlijk voor jou en omdat het iedereen aangaat tegelijk heel universeel.

Wat betekent geloven voor jou? Laat het ons weten!

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Niels Gillebaard
Niels Gillebaard