Wat is het verschil tussen geloof en religie?

Wat is het verschil tussen geloof en religie?

12 juli 2021 0

Geloof en religie worden vaak in één adem genoemd. ‘Ik ben religieus’ of ‘ik ben gelovig’ hoor je mensen wel zeggen. Toch zijn geloof en religie niet hetzelfde. Wat is het verschil?

Het verschil tussen geloof en religie is dat geloof het door God gegeven vertrouwen is en een uitnodiging om met Hem op weg te gaan. Religie is het menselijke antwoord op geloof. Ze hebben daarom met elkaar te maken, maar zijn niet hetzelfde.

Wat is geloof?

Geloof is niet het accepteren van allerlei rare denkbeelden waarvoor geen wetenschappelijk bewijs is. Geloof is ervoor kiezen mee te gaan in het grote verhaal dat God met de mensen gaat. Geloven wil zeggen dat je erkent dat het leven niet is zoals het kan zijn. Mensen zitten vast, lopen stuk en de wereld is niet zoals die zou kunnen zijn. Geloven is een nieuwe wereld op het oog hebben, de wereld zoals God die ons door Jezus heeft laten zien. Voor christenen en joden is dat het beeld van het beloofde land.

Geloof is iets wat je gegeven wordt. Geloof is vertrouwen en vertrouwen krijg je. Het is het vertrouwen dat God door Jezus met jou een (nieuwe) weg wil gaan. Het is een doel krijgen, betekenis vinden in je bestaan, op weg gaan om dat beloofde land te bereiken. Dat krijg je allemaal aangereikt. Geloven is ervoor kiezen daarin te gaan staan, daarin mee te gaan, als een rivier die door het landschap stroomt. Geloof ontvang je van God.

Wat is religie?

Religie is de vorm waardoor dat geloof uiting krijgt. Religie is een door mensen gemaakt antwoord op het vertrouwen dat God jou geeft. Daarom is religie ook altijd menselijk en is er ook altijd wel wat op aan te merken. Kerken zijn gemaakt door mensen en bestaan uit mensen en mensen zijn feilbaar. Religie probeert, als het goed is, een mooie, echt en goede uitingsvorm te zijn van de blijdschap en de eerbied die geloof oproept. Daarom zijn kerken vaak mooi versierd en hangt er een sfeer van eerbied.

Religies zijn er daarom ook in vele soort en maten. Het antwoord dat mensen geven op geloof verschilt per cultuur en religie, ja zelfs per persoon. Omdat geloven in je ééntje lastig is, komen mensen in religies bij elkaar om met elkaar het geloof te vieren. Ze maken afspraken over wat ze in naam van de religie wel en niet doen en wat de regels zijn van de kerk waar ze bij horen. Dat kan per religie verschillend zijn en in het christendom kan de ene kerk je meer aanspreken dan een andere kerk door de manier waarop ze hun geloof uitten.

Wat geloof jij? Ben jij betrokken bij een religie? Laat het ons weten!

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Niels Gillebaard
Niels Gillebaard