Wat is jouw diepere levensvraag?

Wat is jouw diepere levensvraag?

19 april 2021 0

Voor de diepere levensvragen heb je rust nodig. Tijd om er over na te denken, ermee bezig te zijn. Vragen zoals: Waar wil ik naartoe met mijn leven? Hoe kan ik een goede vader zijn voor mijn kinderen? Hoe vind ik meer rust? Het zijn de grote levensvragen waar ieder mens er wel één of meerdere van heeft. In het programma ‘Diep’ van de EO gaan BN’ers op zoek naar antwoorden. Wat is jouw levensvraag?

In de christelijk geloof wordt dieper gaan ook wel ‘contemplatie’ genoemd. Dat betekent zoiets als beschouwen, aandacht hebben voor, ergens bij stil staan. Dat kan bij een levensvraag zijn, waar je stil bij staat, maar ook bij God of Jezus bijvoorbeeld. Het gaat erom dat je tijd en ruimte vrijmaakt om je ergens op te richten. Je bent stil, je denkt na, je leest, je luistert en zo probeer je de betekenis of het antwoord van iets tot je door te laten dringen. Het heeft je volledige aandacht. Je kunt bijvoorbeeld de Bijbel contemplatief lezen, dat heet lectio divina. Door zo ergens over te ‘contempleren’ ga je dieper.

Diepte overkomt je

Er kan ook meer gebeuren. Het kan gebeuren dat tijdens het contempleren je iets gegeven wordt. Niet alleen ben jij op zoek naar iets, een antwoord op je levensvraag bijvoorbeeld, er is ook iets op zoek naar jou. Waarom vind jij iets leuk? Of mooi? Of trekt iets je aan? Het is niet alleen een keuze, het overkomt je ook. Iets raakt je, je gaat iets zien, of iets anders zien. Zo gaat het vaak ook met geloof. Ook dat kan je overkomen, God kan je overkomen, je gegeven worden als een cadeau.

Het programma ‘Diep’

Het programma ‘Diep’ gaat over dit soort vragen. ‘Diep’ is een samenwerking van de EO en de Protestantse Kerk in Nederland. Zes bekende Nederlanders zullen een nacht lang nadenken over hun persoonlijke levensvraag. Ze worden daarbij geholpen door drie ‘wijzen’: Psychologen, geestelijken, coaches en ervaringsdeskundigen zullen met hen in gesprek gaan. Wie weet wat er kan gebeuren als ze zo lang en intensief stilstaan bij zulke belangrijk vragen?

Je zult het zelf kunnen gaan bekijken. Deze eerste aflevering is woensdag 21 april, om 22.10 uur, op NPO 3. Verslaggever Dennis Schouten zal als eerste BN’er dieper ingaan op zijn levensvraag: ‘Hoe kan ik meer genieten van het leven?’

Wat is jouw grote levensvraag op dit moment? Wat houdt jou ten diepste bezig? Laat het ons weten in de comments!

MijnKerk_Banner_Dieper_1866x568px-formulier-nieuwsbrief

Je abonneert je hiermee op de wekelijkse nieuwsbrief van MijnKerk.


Dieper gaan

In de komende weken is er op MijnKerk.nl/Dieper veel content te vinden om zelf ook met levensvragen bezig te gaan. Met tips van de wijzen en ander materiaal voor échte gesprekken en diepgang.

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Niels Gillebaard
Niels Gillebaard