Wat is jouw schietgebedje?

Wat is jouw schietgebedje?

25 januari 2021 2

Doe jij wel eens een schietgebedje? Eén zinnetje misschien maar, iets wat meteen in je op komt zodra er iets ergs gebeurd? Ik had vaak schietgebedjes die vanzelf op kwamen. Het waren niet zozeer bewuste gebeden, maar hetzelfde gebedje kwam zomaar in me op. Omdat ik vaak zing, komen er vaak liedjes in me op, ook als schietgebedjes. Vaak gewoon een losse zin. Ze troosten me, geven me rust.

Ik luisterde aflevering 70 van de Psalmen podcast van MijnKerk. Dominee Janneke legde daarin de link tussen psalm 70 en het schietgebedje. Ze omschreef een schietgebedje als “een gebed dat je in de haast opzegt, omdat je geen tijd hebt voor meer en uitgebreide beschrijvingen.”

U bent goed

Ik heb in periodes van mijn leven verschillende schietgebedjes gehad. Toen ik, als jonge moeder, drie keer in een jaar tijd geopereerd moest worden was het “Heer, U bent goed en Uw liefde en trouw zijn voor eeuwig.” Lied 668 uit de Opwekkingsbundel. Het kwam in me op, vlak voordat ik onder narcose ging en drie keer zakte ik in slaap met dat schietgebedje, die woorden, in mijn gedachten. En ook op andere momenten waarin ik troost of rust nodig had, kwamen die woorden vanzelf in me op. Het staat zelfs op het geboortekaartje van onze zoon. 

U bent liefde

Toen een aantal jaar terug mijn schoonvader terminaal ziek werd en uiteindelijk overleed was mijn schietgebedje: “Vader U bent goed, U bent heilig, U bent liefde.” Ook een zin uit een lied van de Opwekkingsbundel, lied 630 . Pas later, toen ik het lied bewust ging zingen, herinnerde ik me het vervolg: “Jezus, U bent groot, U bent sterker dan de dood.” Wat een krachtig gebed in die situatie. Want ondanks dat mijn schoonvader doodging, mochten we erop vertrouwen dat de dood geen eindpunt is, omdat Jezus sterker is dan de dood.

U bent hier

De laatste paar jaar komt er weer een ander schietgebedje steeds terug: “U bent hier.” Geen lied, maar een belofte, een vertrouwen wat ik uitspreken wil. In het schietgebedje spreek ik in geloof uit, keer op keer: U bent hier. Ook al voel ik het niet, ook als ik U niet zie, als ik U niet hoor. U bent hier. Op momenten waarop ik bang ben, waarop ik me machteloos voel, waar ik niet weet wat ik moet doen: U bent hier. En als ik dan vasthou aan wat ik weet over God, aan mijn eerdere schietgebedjes, dan voel ik: Gods liefde en trouw zijn er, God is goed, God is heilig, God is liefde. En die God, mijn God, die is hier. Dat geeft rust. 

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen, hoe werkt dat voor jou?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Geesje Jaakke-den Toonder
Geesje Jaakke-den Toonder
2 reacties op “Wat is jouw schietgebedje?
  1. Ellie

    Wees stil mijn ziel, keer u tot God

    25 januari 2021

Reacties zijn gesloten.