Wat is vrijheid voor jou?

Wat is vrijheid voor jou?

18 mei 2021 0

De vlag hangt halfstok, het is 4 mei. Mijn twee zonen en ik zitten aan de keukentafel te werken en te studeren, zoals dat al het hele jaar gaat. Omdat de vlag langs het raam wappert komen we op de vraag: Wat is vrijheid voor jou? En wat doet beperking van vrijheid met je?

“Goedemorgen collega”, zegt mijn oudste zoon bij het koffieapparaat grappend. Mijn oudste zoon is net twintig geworden, de andere wordt deze week achttien. Ze staan midden in het leven en vrijheid was tot voor kort een vaag begrip, ze hadden nooit te maken gehad met beperking van vrijheid. De een loopt stage en hoopt af te studeren, de andere volgt zijn lessen bijna volledig thuis. Op de vraag “Wat is vrijheid voor jou?” antwoorden ze beiden: “Vrijheid is dat je kan doen en denken wat jij wil”, en, voegt de jongste zoon eraan toe: “Op het tijdstip dat jij het wil”.

Wat doet beperking van vrijheid met je?

Wat vrijheid is, is voor ons wel duidelijk. Maar wat doet beperking van vrijheid eigenlijk met je? Alle drie zeggen we meteen: dat je nu pas waardeert hoe het was. We hebben spijt dat we niet altijd gebruik maakten van die vrijheid. Er is ook een gevoel van schuld. De twintigjarige zoon zegt zich soms schuldig te voelen als hij er voor kiest om veel mensen tegelijk te zien, tegen de regels in. “Het voelt alsof er consequenties verbonden zijn aan iets wat ik doe”, zegt hij. “De vrijheid van anderen zit vast aan wat ik doe, zo voelt het”. Tegelijkertijd is het grote verlangen naar het ontmoeten van vrienden. Zo kun je dus ook een gevoel van beperking voelen bij vrijheid nemen.

De oorlog als het negatief

Terwijl wij ons beperkt in vrijheid voelen door corona, kan ik niet anders dan kijken naar landen waar er niet alleen beperking van bewegingsvrijheid is maar helemaal geen vrijheid of vrede. Dat je niet kunt doen en denken wat jij wil. Terwijl wij hier zitten te mokken over de lockdown en andere coronamaatregelen, zijn er zoveel landen waar alleen maar gedroomd kan worden over een klein beetje vrijheid. Het is goed te ervaren dat vrijheid bestaat doordat er ook beperking van vrijheid bestaat. Vrijheid is een groot goed. Ik denk terug aan de ontroerende speech van André van Duin op de Dam, tijdens dodenherdenking:

“De vrijheid dat iedereen hier zichzelf mag zijn, zonder dat iemand anders daar wat van zegt. De Nederlandse grondwet ademt verdraagzaamheid en tolerantie. Je kunt hier over het algemeen doen en laten wat je wil en zeggen wat je wil. Je bent hier vrij. Vrij met de oorlog als het negatief van de kleurenfoto van de vrede.”

Vrijheid bestaat door onvrijheid

Vrijheid bestaat omdat er ook belemmering, onderdrukking, ondergeschikt zijn en onvrijheid bestaat. Vanuit het perspectief van deze onvrijheid zien we dat we vrij zijn. Het gevoel van vrijheid is voor iedereen anders, maar het begint er voor mij mee dat we in een land leven waarin we onszelf mogen zijn. En daar ben ik, meer dan ooit, dankbaar voor.

Wat is vrijheid voor jou?

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Annette met LEV
Annette met LEV