Wat is een zegen (voor mij)

Wat is een zegen (voor mij)

22 augustus 2021 0

Afgelopen week kreeg ik een e-mail van een vertrekkende MijnKerk-collega. Ze sloot haar bericht af met: “Ik sluit af met jullie zegen te wensen in de komende periode.” Ik was aan het werk en het was een redelijke chaos toen ik het bericht las. Ik weet niet zo goed waarom, maar het raakte me, die zegenwens. Ik legde mijn werk even neer en liet het even op me inwerken: een zegen. Het was een mooi gebaar, een zegenwens krijgen, net iets meer dan elkaar het goede wensen. Maar wat is eigenlijk een zegen en wat is het voor mij?

Het vragen om een zegen zit er bij mij al vanaf jong ingebakken. We begonnen de maaltijden met een bekend kindergebed: “Here, zegen deze spijze, amen.” Bij onze kinderen pasten we het gebed een beetje aan: “Here, zegen dit lekkere eten, amen”. Onze jongste, een lastige eter, waagde het om te bidden: “Here, zegen dit hele vieze eten, amen.” Misschien smaakte het daarna toch nog een beetje. Zegenen is het goede wensen of, zoals bij de maaltijd, dankbaar beginnen en God daarbij betrekken.

Zegeningen tellen

Op een stressvolle dag, waarop ik dacht: “Hoe krijg ik dit werk allemaal af en hoe moet het verder”, kreeg ik een zegenwens in mijn mailbox. En ik voelde me gezegend. Maar mijn zegeningen tellen, wat doe ik dat weinig. Wat kijk ik weinig naar wat ik allemaal heb, wat het leven mij heeft gegeven aan geluk, liefde en vriendschap. Ik zou iedere dag een lange lijst vol zegeningen kunnen opschrijven.

Zegen is ‘het goede spreken’

Maar wat is een zegen nou precies? Het Latijnse woord voor zegen is benedicere, bene en dicere. Bene betekent het goede en dicere betekent spreken. Het is dus letterlijk ‘het goede spreken’. Iemand iets goeds wensen, de ander het goede gunnen. Er is bij zegen sprake van wederkerigheid: iemand het goede gunnen, die op zijn of haar beurt jou ook het goede gunt.

Zegen is niet in woorden te vatten

Maar een zegen is meer, want zegenen heeft iets goddelijks in zich. Je kunt, volgens mij, nooit precies in woorden zeggen wat een zegen nou écht is. Zegenen is een gebed, een belofte, een toezegging van God. Zegenen is het doorgeven van goddelijke liefde.

Een zegen voor jou

Wat een zegen is kun misschien niet altijd uitspreken, maar wel voelen, ervaren. Een zegenwens uitspreken is groter dan het goede wensen. Dat kan met een mailbericht, in de kerk, bij de maaltijd, met een enkel woord, met een gebaar een mooie zegenbede of een lied. Ik wens jullie zegen!

Ik wens jou een dak boven je hoofd
Dat je huis een thuis mag zijn, je tafel vol met brood
Dat je rustig slapen kunt, de hele nacht
Dat de liefde van je leven op je wacht

Ik wens jou genoeg om door te gaan
Dat je rijkdom vindt, door ook van weinig te bestaan
Ik wens jou volle dagen toe en vrije tijd
Met kind’ren om je heen tot aan het eind

Ik wens jou vrede toe om wie je bent
Dat je lacht en huilt met al de mensen die je kent
Dat de liefde aan je hart vervulling geeft
In elk van de seizoenen dat je leeft

Een muur voor de wind
Een vuur voor de kou
Een jas voor de regen
En een vriend dichtbij jou

Ik bescherm je voor de wind en vind voor jou een schuilplaats
In de nacht maak ik een vuur, want dan word jij niet bang
In het donker loop ik naast je als een trouwe engel
Ik ben hier, wij gaan samen, heel je leven lang

https://www.youtube.com/watch?v=G9Ns5fC8CuM

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Annette met LEV
Annette met LEV