9 antwoorden op de vraag: Wat maakt gelukkig?

9 antwoorden op de vraag: Wat maakt gelukkig?

6 februari 2018 0

Meerdere keren plaatsten we al een bericht over dankbaarheid. Eigenlijk over ‘tel je zegeningen’. Bij al deze blogs was de boodschap eigenlijk wel dat dankbaarheid je geluk vergroot. Ik denk zeker dat dat ook waar is. Je dankbaar voelen helpt je gelukkig te zijn, maar dat is toch niet het enige dat helpt om je gelukkig te voelen? Wat maakt nog meer gelukkig?

Ik ben gaan Googlen én ik heb mijn gezond verstand gebruikt: Wat maakt gelukkig? En toen ben ik tot een mooi lijstje van negen antwoorden gekomen. Negen zaken die helpen om geluk te vinden. Dankbaarheid is er eentje van. Maar daar zeg ik nu niets meer over. Blijven er nog acht over:

1. Houd van jezelf

Pas als je van jezelf houdt, kun je gelukkig zijn met jezelf en met een ander. Het is een oude wijsheid die je niet alleen via google tegenkomt maar die ook in de bijbel staat: ‘Van de mensen om je heen moet je net zoveel houden als van jezelf.’ Probeer dus van jezelf te houden. Moeilijk hiervan vind ik dat ik altijd wel iemand weet die de dingen beter kan of doet dan ik. Die gedachte probeer ik niet toe te laten, want het helpt niemand.

2. Trek op met vrienden

Als mensen je aandacht schenken, geeft dat vaak een gelukkig gevoel. Je weet dat deze mensen in je zijn geïnteresseerd of van je houden en dit maakt je gelukkig. En jij kunt er voor hen zijn en van hen houden. Door vrienden met ze te zijn.

3. Vergeef

Lang boos blijven is slecht voor je emotionele én fysieke gezondheid. Wrok laat geen ruimte voor positieve emoties; het zorgt alleen maar voor stress en een grotere kans op hartproblemen. Toch vind ik dat nog wel eens moeilijk hoor. Het is soms ook heel goed en gezond om voet bij stuk te houden. Maar ik besef ook dat er een groot verschil is tussen over je heen laten lopen en vergeven.

4. Houd van God

Als ik eerlijk ben, moet ik zeggen dat ik deze niet tegenkwam via google. Maar hij is zeker wel waar. Ik heb gemerkt dat God met mij is. En daardoor kan ik mijn zorgen voor een moment loslaten en me ontspannen. En dat heeft volgens mij toch echt wel met je gelukkig voelen te maken.

5. Tijd voor nu

Gelukkige mensen nemen tijd om te doen wat er nu is, zonder bezig te zijn met allerlei andere dingen. Ik bedenk dat ook altijd als ik mensen hun kind zie filmen. Ze zien soms hun kind alleen maar op het filmpje, later.

6. Geniet van seks

Eerst dacht ik er nog over een andere te kiezen. Maar dat vond ik ook een beetje flauw. Want het is wel degelijk waar. Genieten van seks helpt je gelukkig te voelen. Seks heeft een belangrijke plek binnen een goede relatie. Het is iets intiems dat van jou en je partner is. Seks maakt dat jij en je geliefde verstrengeld zijn, het verbindt op een heel eigen manier.

7. Beweeg

Door te bewegen komen stoffen vrij in de hersenen die zorgen voor een geluksgevoel. Ik ken dat gevoel wel. Ik voel me werkelijk beter en optimistischer als ik net gesport heb.

8. Gezond eten

Ook gezond eten heeft veel invloed op geluksgevoel. Zoetigheid is misleidend, want dat geeft je maar eventjes een beter gevoel. Steeds vaker blijkt dat gezond eten zonder al te veel suiker en vet uiteindelijk leidt tot een stabielere geest en een gezonder lichaam en daarmee tot een gelukkiger gevoel. Maar ja, tegen beter weten in snoep ik soms echt wel meer dan goed voor me is!

Foto: Gerard Stolk, Flickr

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Gastblogger
MijnKerk.nl