Wat stilte op kan leveren… [+ lied]

Wat stilte op kan leveren… [+ lied]

15 januari 2020 0

Voor de één staat stilte voor rust en kalmte. Anderen ervaren stilte als ongemakkelijk, of zelfs naar. Het is niet voor niets dat wij in onze taal het woord doodzwijgen kennen. Zelf heb ik ervaringen met beiden. Een stilzwijgen over mijn diepste zijn, maar ook ken ik de geborgenheid van stilte, als veilige ruimte waar alles mag zijn wat nog verborgen bleef.

Sytze de Vries schreef in 2014 een lied over ‘de stilte in gaan’. Hij deed dit ter gelegenheid van de GayPrideKerkdienst in Amsterdam. Ik was daar aanwezig en werd getroffen door dit lied. Het gaf woorden aan een proces waar ik een paar jaar daar voor doorheen ging; een indringend en langdurig proces rondom mijn coming-out. Maar vervolgens ook keer op keer rond andere thema’s en gebeurtenissen.

In de stilte op zoek naar mijzelf, maar ook naar de ontmoeting met Hem. Om samen met Hem daarna op te mogen staan. Ik deel deze tekst graag met je; in de hoop dat jouw schatten aan het licht komen en je ware gezicht en naam er zullen zijn.

‘Ik ga de stilte in’

Ik ga de stilte in
en nergens hoor ik meer
dan daar, waar alles zwijgt,
ik tot mijzelf inkeer.

Ik ga de stilte in
tot diepten waar ik hoor
de zachte fluistering
die nooit nog is verwoord.

Ik ga de stilte in
en Jij gaat met mij mee.
Jouw hand is mijn kompas,
onthult mij tree voor tree.

Waar angst zijn kelders heeft
en het verlangen slaapt,
daar wordt mijn diepste naam
gekoesterd en bewaard.

In stilte ingedaald
ga ik Jouw stem verstaan,
daar zingt het rond van Jou
en daar spreek Jij mij aan.

Ik kom de stilte uit,
breng schatten aan het licht:
ik kreeg mijn ware zelf,
mijn naam en mijn gezicht.

Wie oren heeft en hoort
wat daar gevonden is,
ontraadseld aan de nacht
voorbij de duisternis, –

die kent mijn ware naam
en roept mij daarmee aan.
Noem mij dan wie ik ben,
opdat ik op kan staan.

Tekst: Sytze de Vries (mei 2014), Melodie: Frits Mehrtens (De aarde is vervuld)

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Wilco met LEV
Wilco met LEV