19x wat te doen met je kind in de vakantie

19x wat te doen met je kind in de vakantie

12 juli 2021 0

Als kind leek de zomervakantie in eerste instantie altijd eindeloos. Maar uiteindelijk was het zo voorbij. Als volwassene heb je, behalve als je in het onderwijs werkt, vaak veel minder lang vakantie. Maar als je kinderen hebt, dan kunnen die zes weken schoolvakantie weer eindeloos lijken. De meeste ouders zullen ervoor kiezen om een deel van deze vrije dagen op vakantie door te brengen, maar wat dan met de rest van die tijd? Wat moet je toch doen met de kids in al die vrije uren? Ik geef je 19 tips.

1. Zomerkamp voor je kind

Een weekje op kamp is voor veel kinderen geweldig! Met leeftijdsgenootjes samen optrekken. Samen sporten of creatief bezig zijn. Er zijn heel veel verschillende kampen voor verschillende doelgroepen, denk aan sporters, knutselkampioenen, theaterbeesten. Ook voor ouders met weinig te besteden worden soms speciale kampen georganiseerd. Informeer eens bij de gemeente waar je woont. Ook is er via YMCA financiële ondersteuning mogelijk.. Als je het fijn vindt dat de kinderen ook wat meekrijgen van het geloof kan een vakantiebijbelweek leuk zijn. Vaak slapen de kinderen dan wel thuis. Er zijn ook christelijke kinderkampen.

2. Bouwdorp

Op veel plaatsen wordt een bouwdorp georganiseerd. Een kampweek, waarbij de kids thuis slapen en overdag in groepjes een hut mogen bouwen. Zeker als ze met vriendjes samen gaan, is dat vaak een groot feest. Voor gereedschap voor je kind kun je om je heen eens informeren of bij de plaatselijke kringloop wat halen. Een hut bouwen kan natuurlijk buiten. Maar ook binnen! Lakens, dekens, grote handdoeken, een handvol knijpers en bouw een prachtige hut. Gooi vervolgens alle dekens en kussens naar binnen. Misschien mogen de kids er zelfs wel een nachtje in slapen. 

3. Museum bezoeken

Er zijn ontzettend veel musea in Nederland. En daarvan zijn er heel wat die een speciaal programma hebben voor kinderen, of zelfs helemaal op kinderen gericht zijn. Via deze website kun je heel veel tips zien voor leuke musea in jouw omgeving! Google ook vooraf eens op kortingsacties, bijvoorbeeld via social deal, vakantieveiling of rentepunten. Kijk vooral ook eens via de plaatselijke vvv (of die van een plaats verderop) welke kleinere musea er in de omgeving zijn. Juist ook een museum voor een uurtje kan al een heerlijke break op de dag zijn. Met een Museumkaart kun je gratis voordelig of gratis musea bezoeken.

Lees ook: 10 tips bij regen

4. Avond picknick in de speeltuin 

Veel openbare speeltuinen zijn in de vakanties erg druk bezocht. Niet iedere ouder zit daarop te wachten. Een goede tip is om thuis voor te bereiden op een picknick (lekker en gezond afgewisseld, hapklaar. Denk aan fruit, wraps, pannenkoeken, lekkere broodjes of een goede salade). En dan eind van de middag pas naar de speeltuin te vertrekken. Rond een uur of 5 gaan de meeste gezinnen moegespeeld naar huis en begint bij jullie pas de pret. Installeer jezelf (met een boek!) op een picknickkleed en je kids kunnen heerlijke spelen en af en toe een hapje komen eten. Je hoeft pas naar huis als het bedtijd is.

5. Avond picknick aan het water

Hetzelfde verhaal geld voor recreatieplassen of het strand. Eind van de dag gaan veel mensen naar huis en keert de rust wat terug voor jullie. Picknick mee en zwemmen maar. Check vooraf wel even tot hoe laat je bij de plas mag blijven, in beschermde gebieden is dat vaak wat vroeger.

6. Thuisbioscoop met je kind

Met elkaar een film gaan kijken is sowieso een feestje. En als je een beamer kunt lenen is dat helemaal geweldig. Maak er echt wat van. ‘Verkoop’ kaartjes, zorg voor popcorn en voldoende fijne zitplekken. Nodig eventueel nog wat vriendjes uit. Ideaal voor een regenachtige dag. Maar op een hele hete dag, met de ventilator aan en de zonneschermen dicht is ook een topidee. 

7. Sporttoernooi

Een sporttoernooi, compleet met koek en zopie en een leuk prijsje. Met je gezin of nodig wat vrienden uit. Maak er eventueel zelfs een buurtfeestje van. Kies een sport die je makkelijk in de buurt kunt doen en waar iedereen aan mee kan doen. Ook echte campingsporten zijn een aanrader: tafeltennis, beachvolleybal, frisbee, kubb of jeu des boules. Maak teams en spelen maar! 

8. Restaurantje spelen met je kind

Je kunt een thuisbioscoop doen, maar een thuisrestaurant is ook super gezellig. Ga voor een meerere gangen diner (of lunch). En ga samen aan de slag. Zorg dat er voor iedereen een taak te doen is. Dek de (tuin)tafel op zijn allermooist, misschien zelfs allemaal nette kleren aan? En de meeste kinderen eten veel beter van eten waarbij ze zelf hebben geholpen in de voorbereiding. 

9. Logeerpartijtje

Veel kinderen logeren in de vakantie wel eens bij opa en oma, of een oom en tante. Maar ook logeerpartijtjes met vriendjes kunnen super gezellig zijn. Niet alleen voor de kinderen een succes, maar als ouders heb je vaak ook ‘geen kind aan ze’ als ze lekker met elkaar kunnen spelen. Je hoeft helemaal geen grootse dingen te plannen. Lekker spelen, een film kijken in bed, pret voor tien Tip is wel om het logeerpartijtje niet te lang te laten duren. Als ze een korte nacht gemaakt hebben is het vaak fijn om met de lunch weer lekker alleen te zijn en even te kunnen hangen. De ene week bij jullie. De andere week bij de ander.

10.Een maaltijdfietstocht met je kind

Een stapeldiner, of een wandeldiner zijn inmiddels redelijk ingeburgerd. Maar ook met kinderen kan zoiets heel leuk zijn. Kies vooraf een route (inclusief pauzes) die goed haalbaar is voor iedereen. Bedenk dat kinderen die nog niet zelf fietsen wat meer afleiding nodig hebben. Haal op verschillende plekken wat lekkers, een broodje bij de bakker of een patatje bij de snackbar of een portie poffertjes bij de kraam en als toetje een ijsje bij de ijssalon. Liever niet alles kopen? Je kunt ook met vrienden of familie afspreken dat je bij ze langs komt voor iets te eten (eventueel vooraf al afgeleverd). Of samen met die bekenden fietsen langs de verschillende huizen. 

11. Op de fiets naar oma

Sommige familie of vrienden wonen niet om de hoek, maar ook niet echt ver weg. En dan ga je al snel met de auto naar opa en oma of naar de leuke vrienden. Is het binnen fietsbereik (denk voor kinderen aan zo’n 10-15 km, en als ze wat meer gewend zijn 20-25 km) dan is het hartstikke leuk om er een keertje op de fiets heen te gaan. Reken wel mee dat er ook nog terug gefietst moet worden. 

12. Op avontuur in eigen land

Als jullie gezin wel houdt van een goede portie buitenlucht dat is er ook in Nederland een heleboel leuks te doen. Denk eens aan het huren van een tandem of familiefiets, waar je met meerderen op kan rijden. Een kanoroute varen, of in zo’n mooie fluisterboot is ook een aanrader. Als je kinderen al iets groter zijn is een dagje klimbos ook echt een uitdaging! Of wat dacht je van een blote voetenpad? Via de plaatselijke VVV kun je vaak heel veel goede tips vinden voor uitjes die net even wat verrassender zijn. 

13. Wandelen met kids

Je kunt natuurlijk op de bonnefooi naar een mooi natuurgebied rijden om daar een rondje te wandelen. Maar er zijn in Nederland ook ontzettend veel gave wandelingen speciaal voor kinderen. Met onderweg een speeltuin, opdrachten, klimbomen of andere activiteiten. Ook hiervoor is de plaatselijke VVV een aanrader. Veel natuurgebieden hebben tegenwoordig ook een bezoekerscentrum en van daaruit wordt in de vakantie vaak ook van alles voor kinderen georganiseerd. Heb je nog hele jonge kids? Een ergonomische rugdrager kan heerlijk zijn om je kind even te laten uitrusten.

14. Festivals

Ging je vroeger naar festivals? Of misschien nog steeds wel? Voor kinderen is er ook ontzettend veel te doen op festivals. Kijk eens welke festivals eraan komen in jouw omgeving. Sommigen zijn gratis toegankelijk, anderen vragen een (kleine) bijdrage voor kinderen. Ga je naar een muziekfestival, dan kan gehoorbescherming voor je kids wel prettig zijn. Die heb je in alle kleuren en maten en staat hartstikke stoer. 

15. Van bos naar strand naar stad

Woon je in de stad, zoek eens voor een dagje het bos of strand op. Woon je in een dorpje, ga eens naar een grote stad! Woon je aan zee, ga eens naar het bos en andersom. Een hele nieuwe omgeving ontdekken is altijd hartstikke leuk. Op weg naar de stad is reizen met de trein een extra belevenis. Ook een kiss en ride parkeerplaats aan de rand van de stad is een aanrader! 

16. Kamperen in de tuin met je kind

Heb je een tuin(tje) waar een koepeltentje in past? Laat je kids eens een nachtje in de tent slapen (eventueel met een vriendje). Luchtbedjes opblazen, slaapzak en knuffel mee. Een zaklamp is natuurlijk ook onmisbaar. Vinden je kids zo’n nachtje buiten nog wat te eng. Ze kunnen ook overdag heerlijk kamperen en ’s nachts gewoon in hun eigen bedje slapen!

17. Speelgoed XXL

Hebben je kids veel duplo, playmobil of lego? Ga eens samen van alles in elkaar zetten. Maak een duplo-villa of -dierentuin. Bouw een piratenbolwerk met al je playmobil of zet je hele wagenpark van lego eens in elkaar. Wil je niet zelf wat verzinnen, maar kun je de bouwtekeningen niet meer vinden? Via google afbeeldingen zoek je het serienummer van jouw speelgoed en dan kun je van veel dingen online de handleiding downloaden. 

18. Bestel Doeboek van Kliederkerk

Bestel gratis Kliederkerk Thuis ZOMER. Een nieuw doeboek voor jong en oud! Met elkaar ga je op creatieve ontdekkingsreis door het verhaal van Naäman. Het doeboek staat vol met leuke spelletjes, creatieve opdrachten en kliederige knutsels.

19. Slaapfeestje in de woonkamer

Als er iets is wat veel kinderen leuk vinden, dan is het wel om met zijn alleen in dezelfde ruimte te slapen. Gooi de matrassen of luchtbedden in de woonkamer, kijk samen een film in jullie megagrote bed en slaap dan allemaal op een rijtje. Zijn je kids nog heel jong? Dan kun je vaak zodra ze slapen nog wel even wat voor jezelf gaan doen voordat het ook voor jou bedtijd is. En als het betekent dat je echt mega vroeg naar bed gaat; bedenk dat ze waarschijnlijk ook mega vroeg wakker zijn in de ochtend…

Wat is jouw succesvolle tip om te doen met kinderen?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Geesje Jaakke-den Toonder
Geesje Jaakke-den Toonder