Wat vier je met Palmpasen?

Wat vier je met Palmpasen?

25 maart 2021 0

Veel mensen hebben een beeld bij Palmpasen. Een versierde Palmpasenstok die je maakte als kind, een verhaal over Jezus op een ezeltje of mensen die met palmbladeren stonden te juichen in Jeruzalem. Vandaag is het Palmpasen, maar: wat vier je eigenlijk met Palmpasen?

Palmpasen gaat over de intocht van Jezus in Jeruzalem. Het is druk in de stad, want de mensen staan op het punt om die week het joodse Pesachfeest te vieren. Jezus heeft maanden door het land getrokken en hij is daardoor bekend geworden. Op het moment dat hij Jeruzalem binnenkomst staat hij op het hoogtepunt van zijn populariteit.

Palmpasen is de intocht van Jezus

Hij wordt door een grote juichende menigte onthaalt als hij de stad binnen komt rijden. Ze leggen mantels en (palm)takken neer op de weg, waar Jezus, zitten op een ezeltje over naar binnenrijdt. ‘Hosanna! Gezegend Hij die komt in de Naam van de Heer’ zingen de mensen. De mensen die hem onthalen verwachten hij dat hij nieuwe koningin zal wordt, dat hij de redder van het volk zal zijn, de Messias. Dat is hij ook, maar heel anders dan de mensen dachten. Het Joodse volk was al zo lang bezet en onderdrukt door de Romeinen en men hoopte dat Jezus de man van God zou zij die hen daaruit zou bevrijden. Dat hij zou worden opgepakt en gekruisigd dat had niemand gedacht.

Palmpasen en Palmpasenstokken

Jezus wist dat dit stond te gebeuren, dus heeft deze intocht en heel die ‘Goede Week’ een bittere bijsmaak. Daarom maken kinderen Palmpasenstokken: een versierd kruis, met bovenkop een haantje van brood, die verwijst naar Petrus die drie keer zei dat hij niet bij Jezus hoorde, waarna de haan kraaide.

Dit vier je met Palmpasen

Met Palmpasen vier je dat Jezus de Messias is die eraan komt. Je verwelkomt hem en je bent blij. Tegelijkertijd weet je wat Jezus te wachten staat. Maar ook dat het uiteindelijk goed komt, dat God de Vader hem zal opwekken uit de dood. Dan zal het Pasen zijn. Al deze momenten zitten verborgen in het verhaal van Palmpasen.

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Niels Gillebaard
Niels Gillebaard