Wat zegt de Bijbel over seks?

Wat zegt de Bijbel over seks?

30 augustus 2021 0

Kerk, geloof en seks: voor veel mensen een bron van ellende. We kennen verhalen van liefde en tederheid én verhalen van misbruik en beschadiging. Maar wat staat er eigenlijk in de Bijbel over seks? 

Voor veel mensen is het een verrassing als ze horen dat er in de Bijbel teksten staan over seks. De kerk, geloof en seks, dat gaat niet samen in hun ogen. De kerk is seksvijandig én hypocriet: want het kindermisbruik is verschrikkelijk en laat zien hoe verdorven de kerk kan zijn. 

Seks in Bijbelboek Hooglied

De Bijbel kent een prachtig boek, het Hooglied, waarin de liefde tussen man en vrouw wordt bezongen, inclusief de seksuele kant ervan. Seks is een geschenk van God, een reden tot vreugde. Je mag je verheugen in de zoete liefde, in de lichamelijkheid, in het verlangen en de lusten. Een paar voorbeelden: ‘Je bent zo mooi, vriendin van mij, je bent zo mooi…je brengt me in vervoering, je brengt me in verrukking… melk en honing proef ik onder je tong’. ‘Zijn lippen zijn als lelies…zijn buik is als een schijf van ivoor…aan hem is alles begeerlijk’. ‘Zijn buik is een sixpack’, zouden wij zeggen. 

Seks is als een vuur

Tegelijk klinkt er ook een waarschuwing. Seks is als een vuur. Je kunt je eraan warmen, maar bij verkeerd gebruik kun je je er ook gruwelijk aan branden en jezelf en anderen zwaar beschadigen. ‘Sterk als de dood is de liefde, beklemmend als het dodenrijk de hartstocht. De liefde is een vlammend vuur, een laaiende vlam’, staat in hetzelfde Hooglied. 

Liefde en trouw

Beide verhalen kennen we. Verhalen van vreugde, plezier, liefde en tederheid én verhalen van misbruik en beschadiging voor het leven. De Bijbel is daar heel reëel over en roept op om voorzichtig om te gaan met dit grote geschenk: in liefde en trouw. Daarbij gaat het om de eenheid van lichaam, geest en ziel. Ons lichaam, dat zijn we zelf, het is geen gebruiksvoorwerp. Sterker nog: Paulus noemt ons lichaam de tempel waar Gods Geest in wil wonen. ‘Bewijs God eer met uw lichaam’ voegt hij eraan toe (1 Korinthiërs 6:19 en 20). We hoeven ons lichaam en dat van anderen niet te verafgoden, maar we kunnen het ook niet behandelen als oud vuil. 

Seks als bron van vreugde

Seksualiteit is bedoeld als een bron van vreugde, om liefde te delen, om te genieten van elkaar en de intimiteit van het samen-zijn. Het is een geschenk van God, voor zorgzaam gebruik.  

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Gastblogger
MijnKerk.nl