Katholiek en protestant: de verschillen en overeenkomsten

Katholiek en protestant: de verschillen en overeenkomsten

18 augustus 2021 2

Niet-christelijke vrienden en familieleden hebben geen idee van de verschillen tussen protestanten en katholieken. En oké…sommige christelijke vrienden ook niet. Een niet-weten dat mooi aansluit bij gedachte van Paulus in de Bijbel. In deze tekst herinnert hij kibbelende gelovigen eraan dat ze samen één kerk vormen omdat ze allemaal bij Christus horen. 

Aardig wat bloedige vervolgingen en oorlogen maken duidelijk dat door de eeuwen heen niet alle christenen deze tekst scherp hadden. In de 500 jaar sinds het ontstaan van de protestantse kerken is er gelukkig wel wat veranderd. Vanaf de jaren zestig van de twintigste eeuw vinden steeds vaker protestanten en katholieken elkaar in hun gezamenlijk geloof in Jezus en zijn boodschap van geloof, hoop en liefde. 

Bidden en brouwen

Een van de bekendste voorbeelden van christenen die samen optrekken is de christelijke geloofsgemeenschap Taizé in Frankrijk. Jaarlijks reizen duizenden (jonge) gelovigen van alle kerkstromingen daar naartoe om samen te eten, te zingen en te bidden. Zo kan het ook. Zelf ben ik van plan om dit jaar de christelijke kloostergemeenschap in Chemin Neuf (Nederland) te bezoeken, die een uitstekend dagprogramma biedt van bidden en bierbrouwen.

Toch wat verschillen

Wat zijn in deze tijd de meest zichtbare verschillen? Hieronder een korte opsomming, die ook van pas kan komen bij het beantwoorden van pubquizzen.

KatholiekenProtestanten
De paus is het hoofd van de katholieke kerk. De verdere aansturing van de kerk is verticaal (zo ↕ dus).De lokale kerken en hun leden bepalen samen de koers van de kerk. De aansturing is horizontaal (zo ↔ dus)
Verering van de Maagd Maria, de moeder van Jezus, en van de heiligen (zoals ‘onze’ Sinterklaas).Respect voor Maria en de heiligen maar geen verering. 
Katholieke geestelijken mogen niet trouwen en geen seks hebben.Protestantse geestelijken wel.
Katholieken kennen 7 sacramenten (heilige handelingen). Protestanten kennen 2 sacramenten, de doop en het avondmaal.

De standpunten van verschillende protestantse gemeenschappen over vrouwen als dominee, het homohuwelijk en echtscheiding liggen soms ver uit elkaar. Ook katholieken denken hier heel verschillend over. Daarom zijn deze verschillen niet opgenomen in de vergelijking. Het is goed om na te denken over de overeenkomsten en de verschillen tussen christelijke stromingen. Elk mens heeft zijn eigen behoeftes en wensen. Zelf heb ik mijn plekje gevonden binnen de protestantse kerk .

Waar voel jij je thuis?

Deze blog is geschreven door Heleen de Graaf. Heleen de Graaf studeerde humanistiek en religiewetenschappen in Utrecht. Ze werkt momenteel als diaconaal ondersteuner voor de Protestantse Kerk Nederland.
Foto: Unsplash

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Heleen Küdün-de Graaf
Heleen Kudun-de Graaf
2 reacties op “Katholiek en protestant: de verschillen en overeenkomsten
  1. Mienie

    Ik heb een vraag.
    Hoe gaat de kerk om met ‘ongevaccineerden’?
    Wordt er geen verschil gemaakt of heb je straks 2 partijen?

    18 augustus 2021
    • Anneloes van 't Hof

      Als Protestantse Kerk sluiten we niemand buiten. Mensen wel of niet toelaten op basis van een test- of vaccinatiebewijs lijkt niet goed te passen bij de essentie van kerk-zijn. Wel kan een kerkenraad uit het oogpunt van goede orde randvoorwaarden stellen aan het bijwonen van een openbare eredienst. Denk aan vragen omtrent gezondheid (triage), placering, afstand houden etc.
      De kerkenraad is verantwoordelijk voor het welzijn van de aanwezigen tijdens een kerkdienst. Dit vraagt om grote zorgvuldigheid met betrekking tot het strikt naleven van de basisregels in verband met eventueel besmettingsgevaar. Kijk voor meer info op: https://www.protestantsekerk.nl/nieuws/voor-kerkenraden-overwegingen-voor-mogelijkheden-gevaccineerden/

      19 augustus 2021

Reacties zijn gesloten.