Wat zou je Trump (moeten) wensen na zijn corona-besmetting?

Wat zou je Trump (moeten) wensen na zijn corona-besmetting?

2 oktober 2020 7

Toen ik hoorde dat de Amerikaanse president Donald Trump corona had, raakte ik eerlijk gezegd in tweestrijd: natuurlijk moet ik hopen dat hij gauw beter wordt en niet zo ziek wordt als zoveel andere corona-patiënten, vaak met de dood tot gevolg. Maar ja… Zijn voortdurende ontkenning van de ernst van de pandemie, terwijl hij nota bene de ernst kende enz. enz. bracht me wel in de verleiding om te denken: ga nu maar eens op te blaren zitten. Of erger. En met dat ik het schrijf schaam ik me ervoor. Want dat mag je helemaal niet denken. Immers: wie ben ik om een oordeel over hem te vellen?

Kinderachtig

Herken je die tweestrijd? In meer of mindere mate wensen we onze tegenstanders, kwelgeesten, irritante buren of collega’s allemaal wel eens wat toe. ‘Net goed’, ‘nu weet jij eens hoe het voelt’, ‘eigen schuld, dikke bult’. En als we dat uitspreken weten we heel goed dat dat eigenlijk heel kinderachtig is. Sterker nog, een kind zou ons terecht wijzen: ‘Dat mag je helemaal niet denken.’

Vroom en huichelachtig

Tegelijkertijd: om nu vroom te bidden dat hem of haar goed zou gaan, voelt ook huichelachtig. Je weet dat je het zou moeten wensen, maar toch…

Wat kun je bidden?

Wat kun je bidden als je iemand niet mag, en eerlijk gezegd ook weinig medelijden voelt? Nee, het is niet goed om over een ander te oordelen door die iets toe te wensen. Maar het is ook niet goed om mezelf te veroordelen tot een vroom gebed dat ik niet voel. Omdat ik ook het goede niet in de hand heb. Laat me nu maar gewoon eerlijk tegenover mezelf zijn dat ik dit voel, maar laat ik in mijn gebed de situatie dan ook maar aan God overlaten.

Niet slecht

Diep van binnen weet ik namelijk ook wel: ik bedoel het niet slecht. En ik denk dat we het heel vaak niet slecht bedoelen als we iemand verwensen. We zoeken het goede, zelfs als het wraakzuchtig voelt. We zoeken gerechtigheid, of een betere uitkomst, of een mooiere toekomst. We zoeken het goede. Maar we weten niet altijd wat goed is. Dat weet God alleen.

Dus laat me maar eerlijk bidden: ‘God, ik voel er van alles bij, maar laat het goed zijn. U alleen weet wat goed is. Laat het dan zo zijn. ’

 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink
7 reacties op “Wat zou je Trump (moeten) wensen na zijn corona-besmetting?
 1. Sjoukje

  Ja precies, zo is het! God heeft het gelukkig in de hand. Het valt mij op dat er dan veel meer onverwachte dingen gebeuren, die wij niet kunnen bedenken.
  Het voelt goed om bewust te zijn van onmacht (en soms zelfs stuurloosheid) om het vervolgens in de handen van God te leggen

  3 oktober 2020
 2. Ronald Koole

  Dat gevoel had ik ook. Maar ja als zowel Bolsanaro als Trump er met een kuchje afkomen is dat wel weer erg veel koren op de molen van corona-sceptici.En daar kunnen kwetsbaren (die dus wel hondsziek kunnen worden) weer het dupe van zijn….

  3 oktober 2020
 3. Mar

  Ik zou wel voor allebei kunnen bidden. Ik denk dat cand. Biden dit ook kan gebruiken. Dat ze barmhartig en wijs mogen zijn

  3 oktober 2020
 4. Wim Kroon

  Je mag een ander niet het slechte wensen volgens bijbelse normen. Maar het blijft moeilijk om voor een controversieel figuur als Trump is, te bidden voor zijn beterschap.

  3 oktober 2020
 5. mark verrips

  Herkenbare tweestrijd otto. Te vroom bidden ontkent onze weerstand. Maar het is toch geen hoogstaand vroom gebed wanneer we bidden dat deze ziekte de man, zijn beleid en heel amerika ten goede zal komen. Leve de leerschool van het leven

  3 oktober 2020
  • Marij-ke

   Beste Mark Verrips. Nog voor wij woorden spreken weet Hij al wat wij gaan zeggen. Wat is het beleid van deze president? Waar is het hem om te doen?
   Vrome woorden spreken op de hoek van de straat met de Bijbel in de hand voor een kerkgebouw een cordon van bewaking om je heen dat is toch de leerschool van het leven waar het niet om zou moeten draaien? Is dit de weg die wij moeten gaan? Het is te hopen dat ogen open gaan. Zing het lied over de wijngaard Jesaja 5.

   4 oktober 2020
 6. Marij-ke

  Ik had moeite hoe hij de heli in ging. En de beelden van zijn verkiezing bijeenkomst Je zou haast gaan twijfelen of hij echt covid19 heeft, alles lijkt show. Dacht man wat ben jij eenzaam ondanks al die slaafs volgende dienaren rond om je heen. Hoe is het met je besmette volgelingen. Eer gister werd er door een auto, een jongen die overstak met de fiets aangereden. Hij was 14 jaar en overleed aan de gevolgen daar aan de kant van de weg. Ja daar sta je dan als hulpverleners machteloos er zijn diepe wonden geslagen letterlijk en figuurlijk. Er gaat van alles door je heen,ik kon alleen maar in stilte bidden Heer ontferm u over hen.

  3 oktober 2020

Reacties zijn gesloten.