“We gaan niet naar de kerk. We zijn de kerk”

“We gaan niet naar de kerk. We zijn de kerk”

11 mei 2020 0

Heb je hem al gezien? Dat prachtige filmpje van the UK Blessing? We deelden het eerder op Facebook. Leden van meer dan 65 kerken in het Verenigd Koninkrijk hebben video-opnames gemixt van het lied The Blessing van Elevation Worship. Daarmee vormen ze een enorm koor dat het lied op kippenvelniveau brengt. Aan het eind komt de tekst in beeld: Our buildings may be closed, but the church is alive (Onze gebouwen zijn misschien gesloten, maar de kerk leeft). Het deed me meteen denken aan een prachtige quote van Craig Groeschel (voorganger van Live Church USA):

We don’t go to church, we are the church.

Oftewel, we gaan niet naar de kerk, we zijn de kerk.

Met het bijbeltje onder de arm

In deze tijd gaat er niemand naar de kerk, behalve misschien het livestream team, dat in een lege kerk opnames maakt en ze vervolgens internet op gooit. Maar gewoon, zoals vroeger, met het bijbeltje onder de arm naar de kerk. Dat doen we niet meer. En heel veel mensen deden dat al lang voor de corona-uitbraak niet meer.

Kerken vanuit huis

Er kwam een tekening voorbij op mijn tijdlijn van een duivelfiguur en een jezusfiguur die samen naar de aarde keken. De duivel zei: ik heb alle kerken over de hele wereld dicht laten gaan. De Jezus zei: Ik heb kerken online laten opengaan in miljoenen huizen over de hele wereld.

Ik denk dat daar een diepe waarheid in zit. Hoewel alle kerken in de hele wereld gesloten zijn, is de drempel om een kerk binnen te stappen nog nooit zo laag geweest. Je kunt een kerkdienst naar smaak bekijken. En dat kan volledig anoniem, vanuit je eigen huis, nog in pyjama in bed, aan de ontbijttafel met een croissantje of later op de dag als je uitgeslapen bent. Bevalt de gekozen dienst je niet, dan switch je naar een andere. De kerk is open, meer dan ooit!

Kerk-zijn buiten het gebouw om

En daarnaast zijn er zoveel prachtige initiatieven die opkomen. Initiatieven om mensen te helpen die het moeilijk hebben en oppeppers voor zorgpersoneel. Er wordt ontzettend veel post verstuurd, er worden online spelletjes en escaperooms gespeeld door vriendengroepen en families. Ook kerken doen dingen die er werkelijk toe doen.

Er is, voor mijn gevoel, veel meer echte aandacht voor elkaar. En dat is juist ook kerkzijn. Er zijn voor elkaar, meeleven, liefde tonen. Ik hoop dat we, ook als de kerken weer opengaan, oog blijven hebben voor elkaar. Kerk blijven zijn, buiten het gebouw om.

En dat voor iedereen die daar behoefte aan heeft, de letterlijke drempel van de kerk, makkelijker over te stappen is. Er is, anderhalve meter of niet, ruimte genoeg!

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Geesje Jaakke-den Toonder
Geesje Jaakke-den Toonder