We zijn het luisteren verleerd

We zijn het luisteren verleerd

12 februari 2021 1

Schreeuwend stonden ze in de straat. Ze trokken ten strijde. Het zou een protest zijn. Waartegen? Zeg het maar. Stenen gooiend met onverholen haat en ongebreideld vandalisme trokken ze door de stad. Het lijkt er inmiddels op dat de vraag zou moeten zijn: waarom? En als ik om me heen kijk, de kranten lees, op social media kom: overal lijkt hetzelfde aan de hand te zijn. Iedereen heeft een mening. En het lijkt wel of er maar weinig mensen zijn die die mening genuanceerd kunnen brengen. Woorden worden uitgebraakt en op andermans stoepje geschoven. We kunnen nog wat leren van kinderen op het schoolplein…

Wat is waarheid?

Anonimiteit zorgt ervoor dat alle schroom en gêne in het niets oplossen, en degene die het hardst roept krijgt de leiding. Het maakt niet eens meer iets uit of dat wat zo hard geroepen wordt ook strookt met de realiteit en de waarheid. Maar ja, ook dat is tegenwoordig een heet hangijzer. Want wat is ‘waarheid’? En wie brengt die waarheid? Feit is wel, dat heel veel mensen het internet afstruinen en ‘nieuws’ vinden dat hoogstwaarschijnlijk door instanties of personen wordt gemaakt die aan geen enkele toetsing zijn onderworpen. En bovendien krijg je dan steeds meer ‘nieuws’ onder ogen wat in jouw straatje past vanwege het algoritme. Hoe kun je dan in hemelsnaam nog een eigen gefundeerde mening vormen als je alleen maar eenzijdig informatie leest of hoort?

Hoe bereik je de ander?

Kun je anderen bereiken door zo hard mogelijk te schreeuwen? Kun je hen bereiken met grove woorden en spierballentaal? Bereik je met geweld dat de ander naar je gaat luisteren? Ieder weldenkend mens weet dat dit niet zo is. Maar de verleiding is zo groot, en de invloed is zo sterk dat je het bijna wel gaat geloven.

Wat leren we onze kinderen?

Is dit wat we onze kinderen willen leren? Op elk schoolplein in Nederland komt in het klein voor wat we om ons heen in de samenleving zien. Het verschil is, dat op het schoolplein de kinderen worden gecorrigeerd en worden aangesproken op hun gedrag. Bij mij op school zijn er kinderen uit bovenbouwgroepen die deel uitmaken van de kinderpleinwacht. Ze helpen kinderen die zijn gevallen, lossen ruzietjes op en bemiddelen bij het uitpraten van meningsverschillen. In hun koffertje hebben ze het stappenplan van ‘herstelrecht’ paraat. Alle kinderen leren om na een aanvaring op een constructieve manier in gesprek te gaan. Want iedereen verdient het dat de relatie wordt hersteld voor je weer verder kunt. En daarbij is er een belangrijk uitgangspunt. Begin met vragen aan de ander. Begin met luisteren.

Maak een begin

Ook als je het niet eens bent met elkaar, helpt het wel om de situatie ook eens vanuit de ander te bekijken. En dan nog hoef je het niet met die ander eens te zijn. Maar je leert wel wat die ander meemaakt. Wat het perspectief is en waarom die ander dit zo belangrijk vindt. Neem de tijd om naar de ander te luisteren. Heb werkelijke aandacht. Geweld en geschreeuw zal niemand oppakken als een uitnodiging tot een gesprek. Het is eenrichtingsverkeer in een doodlopende straat. Het leidt niet tot begrip van anderen. Begin met vragen aan de ander. Begin met luisteren.

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Sandra Gaakeer
Sandra Gaakeer
Een reactie op “We zijn het luisteren verleerd
 1. Evie Boer-van de Werfhorst

  De wereld is opengebroken. Sociale media speelt hierbij een grote rol. Men luistert niet meer naar elkaar. Men praat alleen maar tegen elkaar maar niet met elkaar. Iedereen wil zich laten gelden. Soms denk ik, we lijken wel kuddedieren met het blik op oneindig.
  De journalisten moeten feiten vertellen, het Nederlandse volk moet zelf leren nadenken.
  Verder wil ik wijzen naar Micha 6 vers 8. Er is jou, mens, gezegd wat goed is, je weet wat de Heer van de je wil: niets anders dan recht te doen, trouw te betrachten en nederig de weg te gaan van je God. Ik zeg niet dat alle problemen gelijk zijn opgelost, tenslotte leven wij in een gebroken wereld. Maar je zit wel op het rechte spoor.
  Maar je bent wel op de goede

  17 februari 2021

Reacties zijn gesloten.