6 weetjes over je kledingkast die je niet wilt horen, en wat je ermee kunt doen

6 weetjes over je kledingkast die je niet wilt horen, en wat je ermee kunt doen

15 maart 2021 1

Als ik ’s ochtends voor mijn kledingkast sta, kan ik me wel eens erg ongemakkelijk voelen. ‘Niets om aan te trekken’ gaat er door me heen. Dat wil zeggen: net die ene blouse, of die ene combinatie is ligt er niet. Maar verder? Hoeveel weken zou ik me niet kunnen kleden zónder te wassen, met alles wat er hangt? Het is een soort ongemak dat ik bij veel mensen merk als het over hun ‘te kleine’ kledingkast gaat, of over de hoeveelheid schoenen die je (schijnbaar nodig) hebt. En ik ga het nog ongemakkelijker maken. Met een aantal weetjes die jij en ik niet willen weten over onze kledingkast. Maar daarna kijk ik met je wat je ermee zou kunnen doen.

1. Gemiddeld hebben we 173 kledingstukken in onze kast hangen

Wat?! Ja, een onderzoek aan de Hogeschool van Amsterdam onder vijftig mensen leerde dat zij dat gemiddelde aantal kledingstukken in de kast hadden liggen. O, een onderzoek onder vijftig mensen, dat zal wel niet representatief zijn… Smoesjes. Ik vrees dat ik ook een heel eind kom: 12 paar schoenen, 10 lange broeken, 10 witte T-shirts, 25 blousen, 10 truien/vesten, en dan kan ik nog wel even doorgaan met zomer- en onderkleding….  

2. Ieder jaar kopen we 20-40 nieuwe kledingstukken…

3. en gooien we er weer zo’n 40 weg.

Laten we zeggen: dat is zo’n 2-3 kledingstukken per maand. Dan klinkt het ineens anders. Maar het komt wel bovenop de stapel van alle kleding die we al hebben. Al gooien we ook veel weg. Omdat het versleten is? En zo ja, is dat niet erg snel? Of omdat we het niet meer willen dragen? En is dat ook niet erg snel?

4. In 15 jaar tijd (2000-2014) zijn we 60% meer kleren gaan kopen…

5.en het aantal keer dat we het dragen is met de helft afgenomen.

6. In 1995 gaven we €980 aan kleding uit, in 2015 was dit €1.265.

Kortom: we zijn meer gaan kopen, voor minder geld.

Wat kun je met die weetjes doen?

Het simpele antwoord zou kunnen zijn: minder en duurzamer kopen. Maar dat vind ik te gemakkelijk. Ook omdat het moeilijk zat is. Klinkt tegenstrijdig hè? Ik bedoel dat het knap lastig kan zijn om die kleding die je vaak draagt en die extra snel slijt niet te vervangen. En je kleding duurzaam aanschaffen (fairtrade/biologisch) is én kostbaar en bovendien een wereld waarin het helemaal niet zo helder is wát er dan duurzaam is aan de kleding. Het verkooppraatje is vaak een stuk helderder dan het labeltje….

Iets goeds doen met je kledingkast

Daarom is voor mij de vraag: wat zou je voor goeds met de kleding in je kledingkast kunnen doen? Voor jezelf en voor een ander. Welke versleten lange broek kan ik laten vermaken tot een korte, die dan niet specifiek goedkoper is, maar die ik wel een tweede leven geef? Wat kan ik laten vermaken waardoor ik het lekker weer wèl aan kan?

En welke kleding kun je weggeven? Kleding is zo persoonlijk geworden, dat je het haast niet voor mogelijk houdt dat iemand anders het zou willen hebben of aan zou kunnen (niet mijn maat, niet mijn postuur). Deel je wel eens kleren met vrienden of familie? Wat te denken van kinderkleding, waarvan veel verslijt, maar ook veel snel te klein wordt. Wie kan dat gebruiken in jouw omgeving? Er zijn mensen die smachten naar kinderkleertjes (asielzoekers/statushouders/mensen met lage inkomens). Ja, er is altijd nog de ‘zak van Max’ of die van het Leger des Heils. Fijn als het goed terecht komt. Tegelijkertijd heb ik er wel eens het gevoel bij dat ik mijn kleding dan op een moreel verantwoorde manier alsnog wegwerp. En weer iets nieuws kan kopen…

Maar tegelijkertijd is dit weetje ook (het weten) waar(d):

7. Iedere kilo kleding die we opnieuw gebruiken, scheelt 3,4 kg CO2.

Heb jij nog andere tips om iets goeds met je kleding te doen?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink
Een reactie op “6 weetjes over je kledingkast die je niet wilt horen, en wat je ermee kunt doen
  1. Marjet

    Op Facebook zijn er een heleboel ruil, geef en PIF groepen.
    In veel gemeenten is er een ook kettingkledingruil. Waar tassen met kleding de gemeente rondgaan en je kunt kiezen wat je leuk vind en aanvullen met wat je zat bent.

    Leuk en duurzaam!

    17 maart 2021

Reacties zijn gesloten.