Welk cijfer geef jij het leven?

Welk cijfer geef jij het leven?

30 maart 2019 1

Onderweg in de auto hoor ik deze week het bericht dat het grootste deel van de Nederlanders tevreden is met zijn of haar leven. De presentator vraagt aan de nieuwslezer welk cijfer zij haar leven geeft. Ze roept spontaan “nou, toch wel een ruime 8”. Ze praten nog wat door en ik vraag me af welk cijfer ik mijn leven eigenlijk geef.

Onvoldoende?

Tegen de tijd dat ik mijn bestemming heb bereikt, is mijn conclusie dat ik absoluut niet zo enthousiast ben als de nieuwslezer en eerder aan een onvoldoende zit te denken. De omstandigheden zijn er misschien ook naar, maar ik ben al weer een tijdje in mineur. Depressief is een groot woord, maar vrolijk is ook bepaald heel anders.

Voldoende?

Op de terugweg laat ik de autoradio uit. Ik moet even wat dingen laten bezinken en denk ook weer aan de gelukkige Nederlanders. Deze keer laat ik me niet meeslepen door somberheid. Ik bedenk me dat het grootste deel van de Nederlanders gelijk heeft. We hebben het zo goed!

Negatief

Eenmaal thuis, besluit ik het bericht nog eens na te lezen. Daarbij stuit ik ook op een al wat ouder bericht met de titel: “als negen op de tien mensen gelukkig zijn, waarom klaagt iedereen dan?

In het kort komt het hier op neer:

·         We zijn getraind negatieve dingen eerder te zien dan positieve

·         Vrijheid van meningsuiting: we mogen klagen, dus doen we dat ook

·         Klachten vallen meer op

Gelukkig 

Maar dat er geklaagd wordt, wil uiteindelijk niet zeggen dat je ook ongelukkig bent. En waar worden we dan gelukkig van?: familie, vrienden, de zon, lammetjes in de wei, chocola en een wijntje.

De lammetjes in de wei vervang ik door 4 kittens die 2 weken geleden bij ons zijn geboren en de rest sluit ik me helemaal bij aan. Geen grootse dingen, maar het zit juist in het kleine. 

Voldoende

De somberheid is iets wat bij mij hoort. Het zit in de genen, er mist een stofje in de hersenen. Maar de familie is er, de vrienden zijn er, de zon laat zich weer steeds vaker zien en chocola en wijn zijn op voorraad. Ik ga er alles aan doen om die voldoende weer te pakken te krijgen.

Dieper 

Maar de grootste reden voor de omslag deze morgen, ligt veel dieper. Bij geluk dat veel verder gaat dan het vrolijk worden van wijn, chocola of zon. De zekerheid dat er altijd geborgenheid is, altijd een schuilplaats, altijd Liefde.

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Marleen Samplonius-Ottens
Marleen Samplonius-Ottens
Een reactie op “Welk cijfer geef jij het leven?
  1. Hans Zellenrath

    Mijn leven een 10 omdat het verzoend is met God door Chtistus, de Heer.Niets kan ons scheiden van Zijn liefde!

    30 maart 2019

Reacties zijn gesloten.