Welk gedrag laat je als ouder zien?

Welk gedrag laat je als ouder zien?

4 maart 2019 0

Van een kind verwachten we volgzaamheid, gehoorzaamheid en voorzichtigheid. Terwijl we dat bij volwassenen als zwakte beschouwen. Assertiviteit en een sterke wil zijn voor volwassenen een kracht. Terwijl we een kind daarmee bazig vinden. We proppen kinderen graag in een hokje, wat prettig is voor ons als opvoeder. Terwijl het kind zelf er veel meer aan heeft in zijn kracht gezet te worden.  

Onderstaande cartoon van Betsy Streeter vond ik online. Moeder zegt:  “Lieverd, wanneer je volwassen bent wil ik dat je assertief en onafhankelijk bent en een sterke wil hebt. Maar zolang je een kind bent, wil ik dat je passief, plooibaar en gehoorzaam bent.” Ik vond het een heel sterk beeld.

 

Welk gedrag laat je als ouder zien?

Momenteel lees ik Temperamentvolle Kinderen van Eva Bronsveld. Daarin wordt ouders een spiegel voor gehouden: Welk gedrag laat jij zien? Wat leef jij eigenlijk voor? Dat vond ik prikkelende en inspirerende vragen. Confronterend ook, zo’n spiegel. Want als ik heel eerlijk ben zijn er veel momenten waarop ik gedrag laat zien, wat ik in mijn kinderen niet zou waarderen. Ik verwacht dat zij zich aan hun afspraken houden, maar mij moet het soms maar net uitkomen. En ik wil dat ze ruzies oplossen zonder schreeuwen, maar gil zelf wel dat ze zachter moeten doen.

Practise what you preach

Ik hoorde eens een ouder zeggen: Het moet omdat ik dat zeg. Ik vond dat geen heel sterke redenering (het kind ook niet). Maar dacht ook: wat leef je je kind met die opmerking voor? Als je groter bent, ouder, hoger staat op de hiërarchische ladder, dan ben je de baas en niemand uitleg verschuldigd? Kweken we daar geen toekomstige dictatortjes mee? Practice what you preach zeggen we dan. Laat in jouw gedrag zien, wat je wilt dat je kind gaat toepassen. 

Zonder gillen en haren trekken

Mijn kinderen zijn temperamentvol, hebben een sterke eigen wil en dat is soms best lastig opvoeden. Maar ik wil die sterke wil niet breken. Ik wil dat ze als volwassene nog steeds voor hun eigen ideeën op zullen komen. Hopelijk dan zonder gegil en haren trekken. Maar dat is dan het stukje opvoeding en voorleven. En totdat ze dat geleerd hebben verschuil ik me achter deze prachtige quote:

Please be patient with my kids, I’m not done raising them.

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Geesje Jaakke-den Toonder
Geesje Jaakke-den Toonder