Welke soorten religies zijn er in de wereld?

Welke soorten religies zijn er in de wereld?

29 augustus 2021 0

De wereld ken erg veel verschillende soorten religies. Een aantal daarvan zijn erg groot en tellen honderden miljoenen volgelingen. Welke geloven zijn dat? Hier vind je de vijf religies die je wereldwijd veel tegenkomt en daarom ook wel wereldreligies worden genoemd, en de verschillen en overeenkomsten tussen deze wereldreligies.

1. Christendom

Het christendom is de grootste religie ter wereld. In totaal noemen 2,2 miljard mensen zich christen. Christenen zijn volgelingen van Jezus Christus,  die ook de Zoon van God genoemd wordt. In Jezus is God zichtbaar geworden. De Bijbel is voor christenen het heilige boek, met daarin het Oude Testament, dat gaat over het volk Israël en het Nieuwe Testament, dat gaat over Jezus. Het christendom heeft een enorme invloed gehad op de Europese en westerse cultuur. De meeste christenen wonen in Amerika, Afrika en Europa.

2. Islam

De één na grootste religie wereldwijd is de islam. In de islam gaat het om de openbaringen van Allah door de profeet Mohammed. Deze openbaringen zijn opgeschreven in de Koran. Wereldwijd zijn er 1,8 miljard moslims. De twee grootste islamitische stromingen zijn de soennieten en de sjiieten. De Islam vind je voornamelijk in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Het land met de meeste moslims is Indonesië. Er zijn twee belangrijke verschillen, maar ook veel overeenkomsten tussen het christendom en de islam.

3. Hindoeïsme

Het hindoeïsme is een religie die vooral in India te vinden is. Wereldwijd zijn er ongeveer een miljard hindoes. Het  hindoeïsme kent vele verschillende stromingen en tradities en heeft niet een duidelijke oprichter. De religie geeft een verscheidenheid aan leefregels, verhalen en goden. Het is één van de oudste religies van de wereld: het hindoeïsme bestaat al meer dan vierduizend jaar. Tussen het christendom en het hindoeïsme zitten veel verschillen. Toch bestaan er ook tussen deze twee religies overeenkomsten.

4. Boeddhisme

Het boeddhisme is ongeveer 2500 jaar geleden ontstaan en is ontstaan uit de leer van Gautama Boeddha. De religie kent meerdere stromingen, maar de meest bekende zijn het theravada– en het mahayana-boeddhisme. Boeddisten geloven in wedergeboorte en proberen daaruit bevrijd te worden. Er zijn rond de 415 miljoen boeddhisten, die voornamelijk in Zuidoost-Azië wonen. Op het eerste gezicht lijken er niet veel overeenkomsten en des te meer verschillen te bestaan tussen het boeddhisme en het christendom.

5. Jodendom

Het jodendom kent rond de 14 miljoen gelovigen, waarvan de meesten in Israël en de Verenigde Staten wonen. Het jodendom kent als heilig boek de Tenach, ook wel de Hebreeuwse Bijbel genoemd. Het boek vertelt de wording van het volk Israël in hun relatie met Adonai (God), waarin de figuur van Abraham, de eerste aartsvader, een belangrijke rol inneemt. Het jodendom kent diverse leefregels en de plaats van samenkomst is de synagoge. Hoewel de overeenkomsten tussen het jodendom en christendom duidelijk te zien zijn, zijn er ook twee belangrijke verschillen.

Welke religie vind jij het meest interessant? Laat het ons weten in de comments.

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Niels Gillebaard
Niels Gillebaard