Welke school kies je voor je kind?

Welke school kies je voor je kind?

11 januari 2019 2

Op het schoolplein van de school waar ik schoolpastor ben vraag ik ouders wel eens waarom ze voor deze school gekozen hebben. Dan hoor ik heel veel dingen die niets met de protestants-christelijke identiteit van de school te maken hebben: de afstand, het nieuwe gebouw, de goede naam van de school, de grootte van de school enz. En toch vinden ze de identiteit vaak ook wel weer belangrijk. Of ze zich nu gelovig noemen of niet, ‘normen en waarden en met elkaar leren omgaan’ hoor je vaak terug in de motivatie om voor deze school te kiezen. Een motivatie die denk ik ook zou passen bij veel niet-christelijke scholen, waar je daar misschien nog wel meer van zou kunnen meekrijgen dan op een gemiddelde christelijke school. Wat vind jij belangrijk in de keuze van een school voor je kind?

Een coole school

De redenen die ik noemde om voor een bepaalde school te kiezen zijn nog heel inhoudelijk. Veel scholen trekken echter tegenwoordig van alles uit de kast om kinderen enthousiast te maken voor hun school. Zeker bij middelbare scholen spelen kinderen zelf een belangrijke rol in de keuze. En dan is de eerste indruk op de kinderen heel belangrijk. De inhoud is dan niet zo belangrijk, maar wel de sfeer, de gezelligheid en hoe cool de activiteit is die ze bij de open dag moeten doen. Hoe zie je door bomen van allerlei leuke dingen dan het bos van het onderwijs nog? Hoe ervaar jij de open dagen? Krijg je een goed beeld van de scholen die je met je kind bezoekt?

Christelijke identiteit

En hoe belangrijk is de identiteit dan? Het beperkt de keuze enorm als je die heel belangrijk vindt. Makkelijk voor jou misschien, moeilijk misschien om je kind daarvan te overtuigen. Maar waar kies je dan eigenlijk voor? Ik kom steeds meer scholen tegen die gelukkig steeds meer werk maken van hun identiteit. Ik ben daar blij mee omdat ik denk: ‘Anders moet je het niet op de voorgevel van je school zetten.’ Een andere school is niet minder, maar als je je christelijk noemt, moet je er ook iets mee doen. Wat je ermee kunt doen is nog niet zo simpel, en ik ben blij dat ik scholen daarbij kan helpen. Een christelijke identiteit is meer dan een bijbelverhaal lezen en eventueel bidden in de klas, en het vieren van christelijke feestdagen. Die identiteit gaat inderdaad ook over normen en waarden, en dus sociale veiligheid, de manier van omgaan met elkaar, en het sociaal en emotioneel leren. Kan dat alleen onder een ‘christelijke vlag’? Nee, natuurlijk niet, maar het kleurt wel hoe je dat inhoudt geeft.

Openbaar godsdienstig vormingsonderwijs

Er zijn ook veel scholen die niet die christelijke kleur hebben maar een openbare identiteit en neutraal zijn. Veel van die scholen geven buiten de lesuren om wel een mogelijkheid tot GVO; godsdienstig vormingsonderwijs. Het is een groeiende beweging van extra onderwijs, dat nota bene door de overheid betaald wordt. Ik ben zijdelings hierbij betrokken en zie dat het op veel niet-christelijke scholen wél inhoud geeft aan christelijk vormingsonderwijs. Misschien nog wel meer dan op sommige christelijke scholen. Ik ben eigenlijk wel heel benieuwd naar ouders en kinderen die hiermee ervaring hebben. Het zou me niet verbazen als het GVO veel helderder een gelovige inhoud geeft aan onderwijs dan veel christelijke scholen, zeker met een kleine christelijke minderheid, lukt. Wat zou voor jou belangrijker zijn: een christelijke identiteit of een extra uurtje godsdienst?

Wat speelt een rol bij jouw keuze?

Toch blijft identiteit maar een van de argumenten om voor een school te kiezen. Het gebouw en het onderwijs moet allereerst op orde zijn. Ik ben benieuwd waarom jij voor een bepaalde school gekozen hebt of zou kiezen. Wat vind jij het belangrijkst? En hoe speelt de identiteit van de school daar een rol in?

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink
2 reacties op “Welke school kies je voor je kind?
 1. Yvettesvdb

  Voor mij was het bij het starten van onze dochter op school een must dat zij naar een Christelijke school zou gaan. Ondertussen zijn we 5 jaar verder en zit ze op de Vrije School. Waar ze tot mijn verbazing meer van onze lieve Heer meekrijgt dan op de vorige school. Ik heb mijn beeld echt moeten bijstellen.

  15 januari 2019
  • Otto Grevink

   Hoe doen ze dat op die school, Yvette?

   17 januari 2019

Reacties zijn gesloten.