MijnKerk.nl
Op MijnKerk.nl zoeken we samen naar hoopvolle momenten van geluk en geloof in een chaotisch en druk leven.
Lees de blogs

5 thema’s uit het regeerakkoord die jou raken

Vandaag is het regeerakkoord gepresenteerd en om je de tijd en moeite te besparen het helemaal door te moeten lezen, zetten we vandaag de vijf belangrijkste thema’s die jou raken op een rijtje. Otto geeft er meteen zijn visie op, doe er je voordeel mee!

Hypotheekrenteaftrek: een wijs man bouwde zijn huis op een rots

De hypotheekrenteaftrek wordt versneld afgebouwd. In eerste instantie schrik je als huizenbezitter hiervan. Extra maandlasten. Tegelijk weet je dat het daar niet vanaf moet hangen. ‘Een wijs man bouwde zijn huis op een rots’ dacht ik hierbij. Die rots is ook een stabiele basis van vooral niet het onderste uit de kan willen hebben. Hoeveel hypotheek wil je nemen op je huis, en daarmee ook op je leven? Hoe ver ga je mee in de gekte van alsmaar stijgende huizenprijzen? Maar ook: heb je de mogelijkheid om jezelf een huis te verwerven? Als eenverdiener, als zzp’er; er zijn zat mensen die moeite hebben om hun woonlasten te betalen, of voor wie de woonlasten (ook na scheiding of ontslag) een te groot deel uitmaken van de maandelijkse kosten. Genoeg om over door te praten: hoe houden we wonen voor iedereen bereikbaar? En ook: wat verlang je zelf? Hoe ver ga je?

Vaderschapsverlof en meerouderschap

Het vaderschapsverlof wordt uitgebreid. Pas in 2020 met een voorzichtige stap in 2019, maar toch. Hoog tijd om vaders de ruimte te geven die ze anders niet krijgen, of nemen. Hoeveel bedrijven werken makkelijk mee met de wens van vaders om minder te werken? Hoeveel vaders nemen daadwerkelijk hun verantwoordelijkheid? We denken dat we heel tolerant en geëmancipeerd zijn, maar dat blijkt in de emancipatie-monitor wel mee te vallen. Ik hoorde het onlangs nog: ‘Vrouwen zijn lastiger voor een bedrijf. Die worden altijd zwanger.’ Het vaderschapsverlof kan de gelijkheid enigszins afdwingen. Maar of het genoeg is?

Overigens, over vaders en moeders gesproken: hoeveel ouders mag een kind hebben in de toekomst? Het vraagstuk van het meerouderschap lijkt een vrije kwestie te worden. CDA en Christenunie zijn tegen, maar laten het aan hun coalitiegenoten om een meerderheid te vinden voor verbreding van het ouderschap. Een draagmoeder, een stiefouder, en anderen die een directe relatie hebben tot het kind, zouden zich als ouder moeten kunnen laten registreren. Genoeg om over door te praten: is het kind hierbij gebaat? Ik hoorde een rechter zeggen: ‘Ik heb met twee ouders als zoveel te stellen, laat staan als dat er drie of vier worden.’

Geslachtsregistratie, gender, seksuele oriëntatie en handicap

Bij relaties denk ik ook meteen aan de maatschappelijke discussie over gender. Hierover schreef ik eerder een samenvattend verslag. Het nieuwe kabinet wil geslachtsregistratie zoveel mogelijk beperken. Als het niet nodig is dat je je opgeeft als man of vrouw of het niet nodig is als aanspreekvorm, dan wordt dat vermeden. Hoe zal dat voor jou en mij zijn? Hoe worden we voortaan aangesproken dan bijvoorbeeld? Bij onze voornaam?

Veel fundamenteler is de wijziging in de grondwet, waarin staat dat je niet mag discrimineren vanwege ras, geloof, politieke opvatting enz. Daaraan zou moeten worden toegevoegd: seksuele oriëntatie en handicap. Genoeg om over door te praten: ik weet niet zo goed wat dat is: seksuele oriëntatie. Is dat je geaardheid of je beleving van mijn geslacht? Wat betekent dat voor jou en mij, dat we voortaan expliciet onderscheid maken naar ‘seksuele oriëntatie’? En hoe raakt jou de toevoeging van discriminatie naar handicap? Genoeg om over door te praten: hoe krijg je binnen onze samenleving een plaats midden in onze samenleving, waarin het toch vooral draait om succes? Wat is jouw ervaring daarmee?

Extra geld voor onderwijs; 270 miljoen voor salarissen en 500 miljoen voor werkdruk

Vorige week staakten de leraren van onze kinderen en ze dreigden alweer met een nieuwe staking. En ze verdienen ook meer waardering. Ze zetten zich keihard in voor onze kinderen. Werkdruk ervaren we allemaal, het lijkt dus een goed plan van de overheid daar iets aan te doen. Hoe ze dat van plan zijn….? Genoeg om over door te praten: hoe ervaar jij de werkdruk van leerkrachten? Hoe kijk jij tegen de positie van leerkrachten aan? Hoe kijk je aan tegen je eigen salaris en werkdruk? Heb jij het gevoel dat je krijgt wat je verdient?

We zien ook veel kinderen met een bijzondere eigenschap worstelen met hun plek op de reguliere basisschool. Dat geeft ook extra druk aan de leerkrachten, maar het raakt ons allemaal. Hoe gaan we om met kinderen, mensen die net een even wat andere omgang vragen? Voor wie het net wat langer en lastiger zoeken is naar mogelijkheden? Misschien heb jij daar ervaring mee; hoe doe je dat?

Kinderpardon: hoe ga je om met de schuld uit het verleden en dat kinderen daarvan de dupe zijn?

Over kinderen gesproken: het kinderpardon voor kinderen van asielzoekers wordt niet verruimd. Teveel juridische haken en ogen. Dat zal juridisch allemaal kloppen, maar we zullen de komende jaren nog genoeg verhalen zien en horen van kinderen die hier geboren zijn, maar terug moeten naar het land van herkomst, van hun ouders wel te verstaan. Genoeg om over door te praten: hoe heeft het zover kunnen komen? Natuurlijk kan het ook aan de ouders zelf liggen, maar in hoeverre laat je kinderen daarvoor opdraaien? In de Bijbel lezen we vaker dat kinderen en hun kinderen opdraaien voor de fouten van de vorige generatie. En los van of die vorige generatie daar iets aan kan doen en of het verwijtbaar is: hoe helpen wij die kinderen, in ons land geboren en/of groot geworden, om hun weg elders te vinden? Misschien zou een deel van het extra ontwikkelingsgeld daar naartoe kunnen….

Er staat nog veel meer in het regeerakkoord. Waar ben jij benieuwd naar hoe het gaat worden? Wat gaat jou raken, en wat vind je daarvan?