Samen voor Vrede gaan – Hoe doe je dat?

In deze tijd van het jaar rond Kerst merk ik dat mensen weer gaan dromen van vrede op aarde. Als je kritisch naar de wereld kijkt, lijkt dit een onmogelijke zaak. Om een beetje hoop te geven, deel ik met jullie een waargebeurd verhaal van mensen die opeens in beweging kwamen door hun verlangen naar vrede.

Het is zo’n twee jaar geleden dat Parijs werd opgeschrikt door afschuwelijke terreuraanslagen. Het was nog geen jaar ervoor dat de plek waar het satirisch tijdschrift Charli Hebdo werd gemaakt, doelwit was van een aanslag samen met een joodse supermarkt. Maar twee jaar geleden in november ging het om zelfmoordaanslagen bij een voetbalwedstrijd en een gijzeling in theater Bataclan waarbij heel veel doden vielen.

Schokgolf

Als een schokgolf ging het door Nederland en ook in de badplaats Noordwijk, waar over het algemeen niets aan de hand is, zat iemand vol afschuw het nieuws te volgen. Hij werd zo geraakt door deze gebeurtenissen, dat hij niet anders kon dan in actie komen. ‘We moeten iets doen, Janneke,’ zei hij tegen mij. Ik ken hem van het plaatselijk 4 en 5 mei comité en ik was enorm blij met zijn oproep.
Zeker wij moesten iets doen. Parijs is dan ver weg, maar zulke gruwelijke zaken raken iedereen en kan beeldvorming over mensen veranderen. Direct dacht ik aan mijn vrienden van de Moskee en nodigde ze ook uit.

Iets doen

Een dag later zaten wij met een gemêleerd gezelschap in de pastorie van de Katholieke kerk. Burgemeester, pastoor, de vrienden van de moskee, de bezorgde burger en ik zaten samen aan tafel. Wij deelden onze ontzetting en bezorgdheid, maar vooral waren wij ervan overtuigd dat het goed zou zijn om iets te doen. Met een agenda vol taken, ging ieder aan het regelen.
Een week later stroomde de Oude Jeroenskerk vol met mensen. Er werd gereciteerd uit de Koran, gebeden tot God, die ook Allah wordt genoemd, mensen staken kaarsjes aan en zongen zacht: Imagine.

Vredesmanifest

Wij zijn nu ruim twee jaar verder. De mensen van het eerste uur zien elkaar nog geregeld. De groep is zelfs uitgebreid. Wij delen met elkaar onze zorgen en dromen voor goed samenleven in Noordwijk. Op dit moment gaat er een manifest door het dorp, met daarbij een boekrol. Iedereen kan hierop schrijven wat voor haar of hem “Samen voor Vrede” is. Wij hopen op veel reacties, waardoor wij op nieuwe ideeën komen om in vrede samen te leven.

Wat zou jouw reactie zijn op de vraag:
Samen voor Vrede: Hoe doe jij dat?