Muziektip: Queen – I want it all

Deze week stond bij Mijnkerk.nl de verleiding ‘Hebzucht’ centraal. Er zijn veel liedjes in de popmuziek die gaan over hebzucht. De zucht naar geld, roem, seks, drugs en rock&roll.  Een heel bekend nummer is van Queen, ‘I want it all’.

Miracle

‘I want it all’, komt in 1989 uit en staat op het album ‘Miracle’. Brian May schreef het nummer. Het schijnt dat Brain May het lied baseerde op een uitspraak van zijn vrouw Anita Dobson. Een bekende uitspraak van haar was: “I want it all and I want it now”.   Op het eerste gezicht nogal een kinderlijke uitspraak. Ik wil het allemaal en wel nu! zoals een drammerige peuter zou kunnen zeggen.

Liever vandaag dan morgen

In de jaren tachtig werd de jeugd van die tijd een zeker materialisme verweten. Als zouden de jongeren alleen geïnteresseerd zijn in het eigen geluk en alleen persoonlijk verlangens nastreven. De jeugd zou ook te weinig geduld hebben. Doelen moeten snel bereikt worden. Liever vandaag dan morgen.

Ambities

Volgens Brian May gaat dit lied niet over een zeurende peuter of puber, of een verwende echtgenote. Het gaat over ambities en het nastreven van doelen. Het nummer ‘I want it all’ werd een bekend lijflied in de strijd tegen Apartheid en in de strijd voor homorechten. Zo is het nummer boven persoonlijke verlangens en hebzucht uitgestegen. ‘I want it all’ werd, terecht, een echte klassieker.