Werk, geniet, drink en eet, bereid je voor op wat komt. Kan het zo simpel zijn?

Werk, geniet, drink en eet, bereid je voor op wat komt. Kan het zo simpel zijn?

15 februari 2021 0

Een wereld vol chaos, verdeelheid, onrecht, en op een manier in oorlog. Het raakt me en blijft me raken. Deze niet-normale wereld waarin afstand gemeengoed lijkt te worden en de vragen komen in mij op: Wat doe ik? Sta ik op tegen onrecht? Oefen ik mezelf in geduld? Moet ik schuilen en een schuilplaats zijn voor anderen tot de storm geluwd is?

Ik weet niet hoe het jullie vergaat, maar ik vind het leven soms knap lastig: ik heb de neiging om onrecht aan de kaak te stellen, om mensen te waarschuwen of prikkelen om zelf gaan nadenken over de dingen die je wel of niet doet. Ik kan me boos maken, ergeren over het misbruik van macht en geld ten koste van gezondheid en welzijn van miljarden mensen.

  • `Zekerheid’ is sowieso een illusie. Een groot deel van ons leven gaat verloren aan pogingen zoiets denkbeeldigs als houvast te creëren.
  • Overgave aan houvasteloosheid – overgave is geen opgeven of afhaken. Als je je overgeeft, realiseer je je dat je zelf niet de grootste kracht van universum bent – je laat los en accepteert wat komt. Aanvaarden is niet je kop in het zand steken, maar met verwondering kijken naar de situatie.
  • Soms moet je gewoon eens alles uit je handen laten vallen, en toegeven dat je geen flauw benul hebt waar je naar op weg bent. (Gelezen in Flow)
  • De brandende vraag in mijn hart was: Heer, hoe en wat doe ik?

Actuele schatten


Ik was al eerder geraakt door de stukken van Pieter Jan Rodenburg in gesprek met Prediker over ‘geld en zekerheid‘ en ‘zin van rotjaar’ en ik sloeg dit boeiende Bijbelboek weer eens open. Wat een schatten vond ik! Zo treffend, confronterend en bemoedigend en ongelofelijk actueel dat ik graag wat fragmenten met jullie deel.

“Wat geweest is dat zal er zijn, en wat gedaan is, dat zal gedaan worden: er is niets nieuws onder de zon. Is er iets waarvan men zegt: Zie hier, dat is nieuw? Het was er al in verre tijden, die vóór ons waren.”

Prediker

“Ik nam mij voor de zin van alles wat onder de hemel gebeurde, te willen begrijpen. Dat is een vermoeiende bezigheid die God de mens heeft gegeven om hem nederig te maken. Alle arbeid is een opeenvolging van zinloosheid, het bouwen van luchtkastelen. Wat verkeerd is, kan niet worden goedgepraat en wat niet bestaat, kan niet worden onderzocht, het heeft geen enkel nut na te denken over wat had kunnen gebeuren.”

Daarna komt het bekende hoofdstuk: Alles heeft zijn uur en ieder ding onder de hemel zijn tijd: baren en sterven, planten en uitrukken, doden en helen, breken en bouwen, huilen en lachen, rouwklagen en dansen, omhelzen en je onthouden van omhelzen, bewaren en weggooien, zwijgen en spreken, oorlog en vrede.

‘Ik heb ingezien dat als men zich verheugt en zich te goed doet in zijn leven; kortom als iemand eet en drinkt en het goede geniet bij het zwoegen, dat is dat een gave Gods.’

Werk, geniet, drink en eet, bereid je voor op wat komt. Kan het zo simpel zijn?

En: ‘Maar er is tenminste nog één goed ding voor een mens, hij mag genieten van lekker eten en drinken en andere prettige dingen bij al het harde werken dat hij doet in de korte tijd die God hem laat leven. En natuurlijk is het ook goed als een mens rijkdom heeft gekregen van God en bovendien de gezondheid bezit om ervan te kunnen genieten. Houden van je werk en je plaats in het leven aanvaarden, dat is werkelijk een geschenk van God. Iemand die dat doet, denkt er niet vaak aan dat hij maar kort leeft, want God geeft hem vreugde.’ (Hoofdstuk 5)

Na een heel relaas over dat iedereen hetzelfde kan overkomen, dat dingen niet altijd ‘eerlijk’ in het leven gaan, vervolgt hij: ‘Ga daarom maar gewoon door met eten en drinken en wees er blij mee, want zo heeft God het altijd al gewild. Draag feestkleren en zorg dat u er goed verzorgd uitziet. Geniet van een gelukkig leven met de vrouw van wie u houdt gedurende de dagen van uw voorbijglijdende leven, want dat komt u toe in dit leven, bij alle moeite die u zich op aarde getroost. Benut alle mogelijkheden die je krijgt om iets te doen, want in de dood waar u naartoe gaat, bestaat geen werk, geen voorbereiding, geen weten en geen begrijpen.’

Prediker heeft van die heerlijke praktische adviezen: dat je je bijl moet slijpen, dat door luiheid je dak gaat lekken, dat je alleen voor je plezier kunt eten en drinken als je er geld voor hebt, dat je je geld moet verdelen en niet op 1 paard wedden, dat als je altijd blijft wachten op de beste omstandigheden je nooit iets gedaan krijgt.

Dit is toch geweldig? Ik heb de ‘Bijbel in gewone taal’ gebruikt, zodat iedereen het kan begrijpen en Prediker als het ware naast je op het bankje zit en al z’n wijsheid en wetenswaardigheden met je deelt die hij gezien heeft. Ik heb er zo van genoten en het heeft me geholpen om me te bezinnen wat ik het komende tijd aandacht hoop te geven.

Ik hoop dat deze woorden jou ook moed geven in een erg lastige wereld met nog ongrijpbare zaken…

Eet & drink, wees dankbaar, draag mooie kleding en verzorg jezelf, geniet van je partner, weet je getroost bij moeilijke zaken, benut de mogelijkheden om iets te doen, en besef dat het leven kort en eindig is. Amen!

Heeft het je aangesproken? Fijne dag voor jou.

Dit is een gastblog van Jonneke Oskam

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Gastblogger
MijnKerk.nl