Help! Ik kan niet stoppen!

Vorig weekend was ik in een klooster. Schrik niet, het was er heerlijk. De kloostercel bleek een riante kamer, waar het aangenaam warm was. Er was lekker eten en de gebedsdiensten waren prachtig. De tafel in mijn kamer, die ik als buro gebruikte was lekker groot, dus kon ik mijn spullen er uitgebreid op kwijt. Ik was speciaal gekomen voor de stilte, zodat ik met volle aandacht een paar preken kon schrijven. Met al mijn spullen om me heen voelde ik me snel thuis en begon met studeren. Van het één kwam ik op het ander, ik las, maakte aantekeningen en verloor me in het werk.

In de flow

Je kan ook zeggen, ik zat heerlijk in de flow! Totdat ineens en abrupt de bel ging. Zo snel mogelijk moest ik mijn werk stoppen en naar de kerk vertrekken. Ik was tenslotte in een klooster en wilde daarom de kerkdiensten allemaal meemaken. Op tijd komen is dan heel belangrijk. Dat geldt trouwens niet alleen voor de kerkdiensten, maar ook voor het eten. Het is niet de bedoeling dat je op je eigen tijd aanschuift, maar stipt op de aangeven tijd.

Doorgaan

Als ik thuis of elders aan het werk ben, vind ik het soms heel lastig, vooral om te stoppen met werk voor de lunch. Ik ga dan maar door en door. Onderzoeken wijzen uit dat dit helemaal geen goed idee is. Een maaltijd overslaan is niet alleen ongezond, maar door nooit te stoppen met werken, neemt de stress toe. Geen goed idee dus, om zo met werktijden om te gaan.

De kunst van het beginnen en stoppen

In het klooster leer je de kunst van het beginnen en ophouden. Daar heb jij je te schikken in hoe de tijden daar zijn ingedeeld. Om goed te kunnen werken, moet je dus ook direct beginnen en niet aarzelen en vooral niet uitstellen. Ook stoppen met werken is een hele kunst, die ik steeds beter leer te waarderen, door mijn kloosterervaringen. Wat misschien een goede tip is, om op je mobiel meerdere wekkers in te stellen, zodat je steeds een waarschuwing krijgt, wanneer het tijd is om te beginnen of tijd om met werken op te houden.

Meer weten?

Wil je meer weten over de regels in het klooster en hoe ze je kunnen helpen in je dagelijkse leven, dan raad ik je het boekje aan: ‘Een levensregel voor beginners’ van Wil Derkse. Natuurlijk kan een kloosterervaring je ook op het goede spoor brengen. De meeste kloosters staan open voor het ontvangen van gasten. De Abdij van Berne, waar ik een paar dagen verbleef, kan ik je van harte aanbevelen.

Kloosterkerk van Berne