MijnKerk.nl
Op MijnKerk.nl zoeken we samen naar hoopvolle momenten van geluk en geloof in een chaotisch en druk leven.
Lees de blogs

Waarom je moet blijven leren

Al een tijdje ben ik aan het grasduinen door allerlei mogelijkheden voor studie binnen en buiten mijn vakgebied. Al langer worden dominees gestimuleerd om te blijven leren, maar sinds een jaar of zeven is het meer verplicht geworden.

Werk in verandering

Misschien heb jij er ook wel mee te maken met de taak om een leven lang te blijven leren. De wereld om ons heen verandert en waarschijnlijk ook zaken die met je vak te maken hebben. Het is nuttig om bij die wereld in verandering aangehaakt te blijven. Daarnaast is het blijven leren een manier om je brein te trainen. In plaats van steeds dezelfde paden af te leggen, maak je door leren nieuwe verbindingen in de hersenen. Vaak leidt dit ook tot meer creativiteit.

Tijd vrij maken

Je zou zeggen, allemaal voordelen, zo’n leerproces. Toch merk ik aan mezelf en om me heen dat niet iedereen staat te popelen om in de schoolbankjes te kruipen. Wie ‘uurtje-factuurtje’, werkt moet het risico nemen om tijdelijk minder rendabel te zijn, dus minder te verdienen. De nieuw verworven kennis of vaardigheid, levert later hopelijk wat op. Voor mijzelf en vast ook veel anderen geldt dat het lastig is de agenda vrij te houden voor studie. Gelukkig merk ik elke keer bij de afronding van een studieprogramma, dat ik echt iets geleerd heb, waar ik in de praktijk van mijn werk iets mee kan.

Wijsheid zorgt voor rust en vrede in je leven (Spreuken 2: 17)

Kennis en wijsheid

Natuurlijk kun je bij al dat geleer je afvragen of je er ook een wijzer mens van geworden bent. Als je daar iets meer over wilt weten, raad ik je aan nog eens in het bijbelboek Spreuken te duiken. Lees maar eens hoofdstuk 2 vanaf vers 13 tot en met 18.
Niet alles wat in dat boek staat, sluit aan bij wat wij nu onder wijsheid verstaan, maar mooi vind ik vooral dat wijsheid en kennis hier samengebracht worden. Wil je als een wijs mens leven en werken, dan is er ook kennis van zaken nodig. Waar kennis gecombineerd gaat worden met wijsheid, daar ontstaat er iets van het goede leven. Die zoektocht duurt een leven lang.

Welke wijsheid heeft jou geholpen in jouw werk?