MijnKerk.nl
Op MijnKerk.nl zoeken we samen naar hoopvolle momenten van geluk en geloof in een chaotisch en druk leven.
Lees de blogs

Wat je er in stopt, komt er ook weer uit!

In korte tijd hoorde ik een aantal keren deze uitspraak: Wat je er in stopt, komt er ook weer uit. Misschien ken je het wel uit de wereld van de opvoeding. Ouders wordt voorgehouden dat wat je het kind meegeeft er vast en zeker ook eens uitkomt. Natuurlijk kun je niet alles regelen, maar goede kans dat als jij jouw kind bijvoorbeeld hebt voorgeleefd om iets voor een ander over te hebben, dat je dat op een dag terug zult zien in het gedrag van jouw kind.

Geven in tijden van overvloed

Een tijdje terug hoorde ik de directeur van Afas in Leusden, Bas van der Veldt, deze uitspraak doen. Het is één van de gedragsregels die hij hanteert om zijn mensen te motiveren en goede resultaten te krijgen.

Wat ik mooi vond was het voorbeeld dat hij gaf over het geven van kerstpakketten. Veel bedrijven geven geen kerstpakket als het met het bedrijf niet goed gaat. Er komt dan een mailtje richting de medewerker met uitleg, waarom er door de tegenvallende bedrijfsresultaten dit jaar geen extraatje vanaf kan.

Geven in tijden van crisis

Als je de filosofie van wat-je-er-in-stopt-komt-er-ook-weer-uit toepast dan kom je tot een heel andere keus. Als de bedrijfsresultaten tegenvallen dan kun jij je voorstellen dat alle medewerkers in het bedrijf niet zo’n leuk jaar achter de rug hebben. Er was misschien te weinig werk, er waren spanningen te merken, er is afscheid genomen van een aantal collega’s omdat het financieel niet anders ging. Kortom, niet alleen de resultaten zijn achtergebleven, maar ook de werksfeer en het werk zelf viel tegen. Volgens Bas van Afas is dit juist de reden om wel geld vrij te maken voor een kerstpakket. Je mensen motiveren is van groot belang.Natuurlijk hoort daar ook een brief bij waarin iets zou staan als:

Dank je wel dat je dit jaar je zo hebt ingezet voor ons bedrijf. Wij hebben gemerkt dat de resultaten zijn tegen gevallen. Wij waarderen het dat je ondanks deze moeilijke tijd, je enorm hebt ingezet. Graag gaan wij in het nieuwe jaar met elkaar verder om te werken naar een stijgende lijn.

Geven om te motiveren

Het lijkt mij als een bedrijf deze koers zou volgen, dat je in het nieuwe jaar een zeer gemotiveerde club mensen zult zien werken.

Natuurlijk kun je deze filosofie op veel manieren toepassen. Ik ben benieuwd, wat helpt jou om gemotiveerd te blijven voor het werk of de taak die je doet?

foto: Niels van Eck, Flickr