What about us – P!NK

What about us – P!NK

29 november 2020 0

Ik werd geraakt door het lied ‘What about us’ van Pink. De tonen trillen diep door mijn lijf, het ritme geeft me energie. Ik kan het keihard meezingen. Maar wat wil P!ink nu duidelijk maken met dit lied? Ze lijkt zo boos op politici en bestuurders. In haar hit ‘What About Us’ geeft ze stem aan de al die mensen die zich verraden voelen door overheid en politiek.

What about us?
What about all the times you said you had the answers?
What about all the broken happy ever afters?
What about all the plans that ended in disaster?
What about love? What about trust?
What about us?

Liefde of politiek?

Op het eerste gehoor lijkt het lied over een turbulente liefdesrelatie te gaan.  Twee partners die elkaar ter verantwoording roepen over plannen die niet uitkwamen en dromen die in duigen vielen. Maar dan komen de volgende regels:

We were willin’, we came when you called
But man, you fooled us, enough is enough, oh

Boos

“Het lied is geschreven vanuit een triest gevoel dat de overheid ons in de steek gelaten heeft”, zegt P!NK in een interview met Access Hollywood.

“Heel veel mensen zijn boos, voelen zich verlaten en ongewenst.
Dat maakt me duivels.”

Dit gevoel leeft in de VS, onder de regering van Trump, maar het is breder. Wereldwijd, ook in Nederland,  voelen veel gewone burgers zich niet gehoord en in de steek gelaten. Volgens P!NK heeft het alles met communicatie en verdraagzaamheid te maken. Mensen zijn verleerd met elkaar te praten. Je kunt het oneens met elkaar zijn en toch gewoon in vrede naast elkaar leven.

Hoopvol

P!NK is boos en tegelijk vol hoop. “Ik houd me vast aan het idee dat er heel veel mooie mensen in ons land wonen. Er zijn een paar rotte eieren, met een grote mond en veel macht.  Maar ik geloof dat de meeste mensen een goed hart hebben. Ik hoop dat de mensen veerkrachtig zijn.”

Sticks and stones, they may break these bones
But then I’ll be ready, are you ready?
It’s the start of us, waking up come on
Are you ready? I’ll be ready

Geen slachtoffer

P!NK is boos op overheid en politiek, ze laat zich echter niet in een slachtofferrol duwen.  Ook al word je geslagen, je bent niet verslagen. Kom op, laat je zien, laat je horen! Word wakker en kijk in de spiegel. Wat kun je zelf doen? Zoek elkaar op en ga aan de slag. Samen kunnen we zaken veranderen. Zorg dat je er klaar voor bent.

Profeet

What about us is prachtig, krachtig en gelaagd protestlied. P!NK is wat mij betreft een moderne profeet. Ze klaagt overheden aan, en durft ook naar binnen te kijken. Ze is boos, maar niet onredelijk.  Ze is realistisch, maar niet zonder hoop.
‘What about us’ is een mooi  en sterk lied in deze donkere dagen waarin wij meer dan ooit verlangen naar licht, vrede en verdraagzaamheid.

 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Gastblogger
MijnKerk.nl