Wie schrijft, die blijft…..

Wie schrijft, die blijft…..

21 augustus 2019 1

Hoe vaak schrijf jij nog met een pen op papier? Onderzoek wijst uit dat we het met z’n allen steeds minder vaak doen. Dat is natuurlijk ook niet zo gek, typen gaat nou eenmaal een stuk sneller. Toch heeft schrijven met de hand op papier een aantal voordelen.

  1. Door te schrijven blijven verhalen en herinneringen behouden die anders verloren gaan. Onze hoofden zitten bomvol herinneringen, gedachten, zorgen, beelden en angsten. Niemand is in staat om dat allemaal bij zich te houden. Als je schrijft beklijven de herinneringen veel beter.
  2. Schrijven geeft inzicht in jezelf. Er is bewijs dat je door met de hand schrijven beter dingen kan onthouden. Als je tijdens je vakantie iets meemaakt, of als je iets leert wat je nooit meer wil vergeten: schrijf het dan op.
  3. Als je gaat schrijven dan ga je automatisch beter observeren. Ook dat is heel goed voor je want hierdoor ervaar je het leven beter.
  4. Tijdens het schrijven, ben je in dialoog met jezelf. Hierdoor los je problemen op en word je creatief. Ook maak je je hoofd leeg als je met enige regelmaat schrijft.
  5. Met de hand schrijven verbetert bovendien de hersenactiviteit: je maakt dan gebruik van delen van de hersenen die worden geassocieerd met taal en geheugen. Je hersenen zijn in verschillende gebieden actief. Je hoofd wordt zelfs een trage computer als je niet genoeg schrijft.

Oh ja, een belangrijke voorwaarde als je gaat schrijven is dat je afleiding vermijdt.Zet je telefoon op stil, of leg ‘m buiten handbereik en je voorkomt dat je online afleiding hebt. Het kan heel rustgevend zijn om je even af te sluiten met pen, papier en je eigen gedachten.

Tip: Schrijven is dus heel goed voor je. Neem jezelf eens voor om weer eens te gaan schrijven. Wat dacht je van; inspirerende quotes, verhalen, dankbaarheid, dromen, doelen, observaties en brieven aan speciale mensen. Of begin met het boodschappenbriefje op een Post-it, echte verjaardagskaarten en gebruik de lange avonden om een dagboek bij te houden of een boek te schrijven.

Kortom: wie schrijft die blijft.

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Wilma Kruithof
Wilma Kruithof
Een reactie op “Wie schrijft, die blijft…..
  1. Marieke van Traage Post

    Hoe mooi schrijven is… Een jaar geleden is http://www.tragepost.nl gestart. Elke week een kaartje schrijven en een geschreven kaartje ontvangen. Dat doet wat. Ik wil MijnKerkers van harte uitgenodigen om eens op tragepost.nl te kijken. En ik zou graag een verwijzing maken naar deze blog – vanaf de TraagePostwebsite. Is dat oke?

    22 augustus 2019

Reacties zijn gesloten.