Wil jij in gesprek met je kind over God? Dit helpt

Wil jij in gesprek met je kind over God? Dit helpt

24 februari 2019 1

Kinderen zijn gevoelig. Ook als het gaat over geloof of ‘God’. Wil je met je kind hierover spreken? Dat kan vaak goed aan de hand van afbeeldingen. Hoe? Deze blog helpt je daarbij.

Er bestaat vaak schroom om met kinderen of tieners te praten over wat ze geloven en ervaren. Het spreken over ‘God’ kan ongemak of verlegenheid teweeg brengen. Zowel bij ouders als bij kinderen. Gelukkig hangt het niet allemaal van jou af. God ‘gebeurt’ zegt men ook wel. Hoe bied je daar ruimte voor?

Welke beeld past bij jou?

Toen ik eens les gaf aan een groep kinderen begonnen we het gesprek als volgt:

  1. Bij binnenkomst stond er al een kaars te branden op de tafel. Ik vertelde dat die kaars brandde omdat ‘God’ al bij ons is voordat wij ervan weten.
  2. Vervolgens mochten ze allemaal een eigen waxinelichtje aansteken en rondom de kaars zetten. Zo waren we allemaal als lichtjes rondom dat grote Licht.
  3. Vervolgens had ik 30 kaarten met verschillende afbeeldingen op tafel liggen. Zo lag er een kaart van een ondergaande zon, een kaart met lachende mensen, een mistig weiland enzovoort. Veel verschillende beelden. Ik vroeg daarop de kinderen om de kaarten rustig te bekijken. ‘Welk beeld past voor jou bij “geloof” of “God”, vroeg ik hen. Ze kozen daarop een kaart en mochten vertellen waarom ze juist deze kaart hadden uitgekozen.

God was in de stilte

Het leverde een prachtig gesprek op. De kinderen vertelden wat de afbeelding op de kaart te maken had met hun beeld van ‘God’. ‘Ik vind het fijn om buiten te zijn’ vertelde een meisje. Ze had een kaart van een bos waardoor een zonnestraal scheen. ‘Dan moet ik wel eens denken aan God.’ ‘Zeg je dan iets tegen God?’ vroeg ik haar. Ze knikte van ja. We praatten er nog even over door en zo vertelden ze allemaal iets. Tot slot heerste er een fijne stilte. ‘Als het zo stil is als nu, dan voel ik dat ook’, vertelde tot slot een jongen. Voor hem was God in die stilte.

Wat roept het op?

Dit was een voorbeeld van hoe een gesprek over geloof kan gaan. Er hoeft niet veel gezegd te worden en er is geen goed of fout. Afbeeldingen kunnen dat oproepen en ook (of juist?) in de stilte kunnen kinderen dat ervaren.

Praat jij met je kinderen over ‘God’ of ‘geloof’? Hoe doe je dat dan? Kunnen beelden jou daarbij helpen?

 

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Niels Gillebaard
Niels Gillebaard
Een reactie op “Wil jij in gesprek met je kind over God? Dit helpt
  1. Anje Huijssoon

    Met onze eigen kinderen ging dat natuurlijk, maar met onze kleinkinderen vind ik dat moeilijk.

    25 februari 2019

Reacties zijn gesloten.