Winter-meditatie tegen stress en somberheid [podcast]

Winter-meditatie tegen stress en somberheid [podcast]

24 januari 2022 0

Eerlijk gezegd vind ik het geen gemakkelijke tijd, de eerste maanden van het jaar. Het is koud of nat en de muren komen op me af. Ik voel me vaak somber of gestresst. Best lastig om toe te geven, vooral die somberheid. Ik wil een gezellig en opgewekt mens zijn voor anderen. Herken je dat? Om je een steuntje in de rug te geven maakte ik een podcast met een mooie verstillende wintermeditatie uit het boek Het ritme van de tijden, dagboek christelijke meditatie.

Ik moet me er enorm toe zetten (want wat is het gemakkelijk om achter de tv te kruipen), maar telkens merk ik dat beweging en meditatie me het meest helpen tegen de somberheid of onrust in mijn lijf. Als het gelukt is me op een fiets te hijsen of mijn wandelschoenen aan te trekken, kom ik opgewekter thuis.

Mediteren helpt

Mediteren helpt ook. Het lijkt een groot woord, maar het is eigenlijk niet meer dan een stil plekje zoeken, je ogen dicht doen, ademen en wachten. Alles mag er dan even zijn, zonder ruis. Het duurt even voordat de onrust gezakt is, maar uiteindelijk maakt het me rustig. Ik zie het als een fijne manier van bidden. Ik leg mijn zorgen in God’s handen.

Geleide meditatie

Een mooie geleide meditatie kan erg helpen, vooral als mijn eigen gedachten te onrustig zijn. Daarom heb ik voor jullie een (christelijke) meditatie ingesproken. Ik heb me laten inspireren door het boek: Het ritme van de tijden, dagboek christelijke meditatie van Alberte van Ess en Lex Boot. Er staan meditaties in voor alle seizoenen. Dit is een winter-meditatie met een gedicht over verstilling van David Adam: “Maak mij stil, o Heer”.

Winters landschap

Ik lees kort iets voor over wat de winter en ‘winter in je ziel’ met je kan doen. Daarna neem ik je mee, waarbij je een kaars aansteekt, je aandacht brengt op je lichaam en ademhaling. Vervolgens lees ik het gedicht een paar maal heel rustig voor. Je kunt het laten resoneren en daarbij haal je je een prachtig winters landschap voor de geest. Ik hoop dat het je goed zal doen.

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Rebecca Schoon
Rebecca Schoon
Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet getoond.