Wintertijd: ik zet liever de klok vóóruit

Wintertijd: ik zet liever de klok vóóruit

25 oktober 2019 4

Elk jaar overvalt het me weer. Hoewel ik weet dat ie kan komen: de herfstdip. Elk jaar denk ik dat ik er wel op voorbereid ben. Ik neem een paar dagen vrij voordat de race naar kerst begint. Ook kocht ik een daglichtlamp, ging ik op tijd naar bed, dat soort dingen. 

Maar wat ik niet bijhoud is hoe het dan vervolgens elk jaar gaat. Dit jaar kwam ik er na een paar dagen weg achter dat ik elke keer als ik in de herfst reis, ik zenuwachtig ben en gestresst. Door mijn hele lijf. En dat voelt zo raar. Dat herken ik niet van mezelf. Nu wil ik mezelf alleen maar terugtrekken en ben ik bij tijd en wijle gewoon bang. 

Houvast

Ik heb wel eens hulp gehad. Daaruit heb ik vooral geleerd op angstige momenten mezelf af te vragen: wat is het ergste dat kan gebeuren? Dat brengt me weer terug in de realiteit als ik kritiek krijg, of iets niet goed doe, of iets nieuw is, en ik het er ineens Spaans benauwd van krijg. Er kan iets misgaan, en daardoor kunnen mensen boos op me worden, of er kan iet in de soep lopen. Maar het gaat niet mis met mij. Bovendien leef ik niet slechts van wat ik ervan maak (of niet maak). God heeft mijn leven gewild. En dus ben ik niet alleen.

Ik red het wel

Bang ben ik niet of het overgaat. Het gaat over. Over een paar dagen of weken, dat weet ik niet. Maar het gaat over. En ondertussen functioneer ik. Op een lager pitje als het kan, en op routine als het moet. En verder: wandelen, tv en muziek. Dus ik red het wel. Maar mijn sympathie gaat wel uit naar iedereen die dit langer of altijd zo voelt, en erger.

Wintertijd

Zondag gaat de wintertijd in. En dus gaat de klok àchteruit. Wat mij betreft had de klok een uur vooruit gemogen. Dan was het sneller voorbij geweest.

Hoe beleef jij de herfst? Hoe ga jij om met een herfstdip of met mensen die dat hebben?

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink
4 reacties op “Wintertijd: ik zet liever de klok vóóruit
 1. Marij-ke

  Ik vind het niet vervelend de klok omzetten naar de zogenaamde wintertijd. Wat is het doel veel mensen hebben er last van. Het is een illusie te denken dat het langer licht is of eerder donker. Je spaart er niets mee. Voor mij is het gewone tijd. Herfst, klaarmaken voor de winter.

  26 oktober 2019
 2. Mar

  Ik hou erg van de mooie herfstdagen, paddenstoelen, kleuren enz. Wat betreft de angsten denk ik dat we meer van onze voorouders in ons meedragen dan we zelf beseffen. Goed om te weten .Ik let meer dan vroeger op voeding want sommige voedingsmiddelen kunnen een mens ook heel moe maken.Zeg dus vaak nee tegen aangeboden koekjes e.d. Ik trakteer mezelf regelmatig op een massage. Doe oefeningen waardoor ik niet zo vast kom te zitten, maak elke week een fiets- en een wandeltocht ook al ben ik moe. Doe af en toe een middagdutje. Ik ga om met mensen die me respecteren .Ik studeer op mijn eigen tempo en waar ik blij van word . Ik zou meer rustpauzes moeten nemen. Ik accepteer mezelf zoals ik ben en vertrouw erop dat God van mij houdt zoals ik ben.

  27 oktober 2019
 3. Leo

  Nee, niet vooruit ! Ik heb juist een hekel aan dat klokgedoe en dat je ’s morgens in het donker naar je werk moet. Tja ’s middags kom je dus in het donker thuis en dat wordt wel weer erger straks. Ik probeer juist te genieten van het extra uurtje en dat het ’s morgens nog even sneller licht is als ik eruit moet

  27 oktober 2019
 4. Marike

  Ik merk dat ik flink van mijn ritme ben.
  En dwing mezelf om nog vaker naar buiten te gaan voor een wandeling of een stukje op de fiets.
  Ook bij slecht weer ik moet dan naar buiten, voor mij helpt dit echt.

  28 oktober 2019

Reacties zijn gesloten.