Wit Licht – The Passion

Wit Licht – The Passion

21 maart 2017 7

The Passion

Al een aantal jaren is er jaarlijks The Passion op de televisie. Er zijn christenen die het ‘not done’ vinden om het paasverhaal op een dergelijke wijze weer te geven. Ik vind het fantastisch. De uitzending weer door miljoenen mensen bekeken. Wat wil je nog meer! De boodschap van Pasen komt op een prachtige wijze onder de aandacht. En wat een boodschap. Een boodschap van hoop, liefde, vriendschap en één grote uitnodiging om ons te verbinden met God. Uit vrije wil. Want dat is zo bijzonder aan onze Schepper. Hij heeft ons een vrije wil gegeven. En wij mogen kiezen of we in zijn boodschap willen geloven. Of we Hem achterna willen. Of we, daar waar het nodig is, ons willen laten dragen.

Lot en bestemming

In 2015 speelde Jeroen van Koningsbrugge de rol van Judas. Zijn vertolking van ‘Wit Licht’ vond ik indrukwekkend. Was het Judas zijn lot om de verrader van Jezus te worden? Zijn bestemming? Of had hij een keus? Heb ik een vrije keus? Of leef ook ik naar mijn lot en bestemming? Ik ervaar dat ik een vrije keus heb. Een keus om er het beste van te maken. Dat is mijn bestemming.

Het valt mij toe ….

Door alles wat ik leer in het leven kom ik steeds meer tot de conclusie dat mijn leven bestaat uit keuzes en omstandigheden. Soms heb ik invloed op mijn omstandigheden en soms helemaal niet. Het enige waar ik echt over ga is over mezelf. Over de keuzes die ik kan maken. Momenteel verwonder ik mij over verschillende dingen die in mijn leven gebeuren. Specifiek de fijne dingen. Ik sprak afgelopen weken een aantal mensen waarin ik zei: ‘het valt mij toe.’ Alsof het bestemd is om op mijn pad te komen. En ik voel mij gezien door het leven. Door de Schenker van het leven. Ik heb ervaren dat Hij mij heeft gedragen daar waar het nodig was en dit opnieuw zal doen wanneer het passend is … een ‘zekerheidje’ in mijn leven.

Gedragen door het witte licht
stijg ik uit boven mezelf ken ik even geen gewicht 
meer dan een schaduw in het witte licht 
met open ogen in de zon 
want die ziet mijn gezicht

 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Gastblogger
MijnKerk.nl
7 reacties op “Wit Licht – The Passion
 1. wietske

  Mooie blog weer John. Prachtig lied ook. “Stijg ik uit boven mezelf”. Soms zie ik dit, soms ben ik zoekende naar :”Hoe dan?”

  21 maart 2017
  • John

   Hi Wietske. Voor mij is het ‘boven mezelf uitstijgen’ stoppen met van alles te willen regisseren, willen regelen. Dat is niet zo’n makkelijke opgave voor mij, want ik ben een regelaar. Dit betekent niet dat ik mijn eigen verantwoordelijkheid los laat, maar mij wel neerleg bij de dingen waar ik geen invloed op heb of niet meer op heb. Misschien is het een vorm van acceptatie. Het is wat het is en hiermee heb ik het te doen. Het uitstijgen boven datgene dat ik zo gewoon ben om te doen …

   21 maart 2017
 2. Mar

  Mooi lied, kreeg er kippenvel van toen ik net even luisterde, had het wel gehoord al, maar the passion nog nooit gekeken..
  Voel ik me gedragen? Nee, ik voel dat niet vaak zo..maar ben ik gedragen? Achteraf denk ik dat dan weer wel. Dat toch op het juiste moment alles goedkomt. Dat wil niet zeggen dat dat een mens niet kan tobben met dingen en twijfelen..
  Ik weet niet of ik altijd zulke geweldige keuzes maak in mijn leven maar ik doe wel heel erg mijn best en ik ben dan wel geen goede gelovige maar probeer nog altijd te doen wat ik geleerd heb thuis, op school,in de kerk, goed zijn voor je naaste en omkijken naar mensen die op mijn pad komen. En dit zijn mensen die op hun eigen wijze iets hebben waar ik wat mee heb, iemand die sport en mij daarin stimuleert, iemand die vegan is en mij daarin tips wil geven en wat gedachten wisselen n iemand wiens moeder dezelfde ziektevhad als de mijne en die komen dan toch op je pad, best apart..zomaar??
  Oja ook nog een blogger die interessante blogs schrijft

  21 maart 2017
  • John

   Hi Mar, dank voor je reactie op mijn blog. Het is voor mij iedere keer weer zoeken naar wat ik in mijn blog verwerk. Het is voor mij een beweging naar mijn gevoel. Voor sommige mensen is dat erg ‘geitenwollensokken’, maar voor mij is dit een bron die diep van binnen leeft. Daar, in die diepe bron, ligt de verbinding naar mijzelf, naar anderen en de Andere. Van daaruit kan ik mijzelf dragen, mij laten dragen door anderen en mij gedragen weten door de Ander. Wanneer is deze zinnen even terug lees dan klinkt het voor anderen wellicht ‘zweverig’, maar voor mij is dit een diepe realiteit. Dat maakt mij overigens niet tot een ‘goede gelovige’ 😉 Volgens mij bestaat dit ook niet. In mijn optiek waren farizeeërs ‘goede gelovigen’ en lees wat Jezus over hen zei …. God vraagt ons om Hem lief te hebben boven alles en onze naast als onszelf. Dus hoe meer we onszelf kunnen liefhebben, hoe meer we anderen kunnen geven vanuit onze bron van liefde. Volgens mij is dit de beste vorm van ‘goed gelovigheid’. Zegen voor jou Mar!

   26 maart 2017
   • Mar

    Dank je! Voor mij bestaan goed of goede gelovigen wel en ik bedoel daarmee toch hetzelfde als jij denk ik, mensen die iets uitstralen van naastenliefde.. en soms zijn er mensen die vinden dat ze hele goede gelovigen zijn en daar mis ik dat toch bij..en mensen die niets geloven hebben dat dan weer wel. Waar halen die dat dan vandaan vraag ik me af..

    29 maart 2017
    • John

     Mooie vraag waar je mee afsluit Mar. Het is mijn overtuiging dat God overal te vinden is en dat ook Zijn liefde overal te vinden is. Ook door mensen die Hem niet kennen. Ik geloof dat God mensen wil zegenen en ten zegen wil stellen. Want of we nu wel of niet in Hem geloven … we dragen Zijn handtekening in onze ziel …

     29 maart 2017
     • Mar

      Ja dat is mooi, ik ga vanavond weer zitten voor mijn leesboek :graven in de ziel

      29 maart 2017

Reacties zijn gesloten.