Wonen in een dorp of in de stad? Wat past bij jou?

Wonen in een dorp of in de stad? Wat past bij jou?

7 september 2020 0

Vanuit het rustige, veilige Zeeland, verhuisde ze naar de grote stad Rotterdam. Ik bezocht haar daar. Mijn hand voortdurend voelend naar mijn portemonnee en telefoon. Ik zat bij haar achterop de fiets en keek omhoog naar die enorme gebouwen, verdiepingen en verdiepingen omhoog van glas, beton en staal. Zij leefde op daar. Ze ervaarde de ruimte om zichzelf te zijn. En genoot van het culturele aanbod, het snelle van de stad. Ik voelde me klein, nietig en niet op mijn gemak. Ik ben niet in de wieg gelegd voor de grote stad.

Eerste eigen huis

Het is bijna 14 jaar geleden dat ik voor het laatst ging verhuizen. Mijn lief en ik kochten ons eerste huis. Ik was nog maar een half jaar klaar met mijn studie en een paar maanden op weg met mijn eerste echte baan. Ik voelde me nog jong en vrij en stiekem nog een beetje student. We zochten eerst naar een huis in een kleine studentenstad. Totdat een collega van mijn lief ons uitnodigde in zijn dorpje aan de Veluwezoom. Op fietsafstand van zijn werk, een treinstation voor de verbinding met het mijne. Een rustig dorpje, met genoeg voorzieningen voor de dagelijkse behoeftes en de stad dichtbij voor allerhande vermaak. En als klap op de vuurpijl, het prachtige Veluwebos aan de ene zijde en de uiterwaarden van de IJssel aan de andere kant.

Liever in het bos dan in de kroeg

We hebben er bewust over nagedacht. Kiezen we voor rust en buiten? Of kiezen we voor levendig en druk? Uiteindelijk gaf onze kinderwens de doorslag. Mochten we kinderen krijgen, leek een huis met een tuin in een rustig dorp ons prettiger dan een bovenwoning in de bruisende stad.

Zo kwamen we terecht in ons dorp. En door de jaren heen heeft dat voor ons goed uitgepakt. Onze kinderen spelen al van jongs af aan buiten in de tuin. We kennen onze buren en kijken naar elkaar om. Ook genieten we van de rust om ons heen. De school en de vriendjes zijn dichtbij.
En ja, de trein rijdt ’s avonds maar één keer per uur. Voor nieuwe schoenen zal je toch naar de stad moeten.  En de tamtam gaat snel rond met de laatste roddels. Maar uiteindelijk ben ik toch liever in het bos dan in de kroeg. Ik voel me veilig op straat. En het is geen ramp als ik weer eens vergeet de deur op slot te doen.

Buiten de stad wonen is voor ons de ideale keuze. En nu we weer gaan verhuizen was de keuze dan ook niet moeilijk: we blijven sowieso in ons dorp.

Woon jij op een dorp of in de stad? En wat vind jij daar fijn aan?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Geesje Jaakke-den Toonder
Geesje Jaakke-den Toonder