“Yoga is voor mij een manier om bij God te zijn”

“Yoga is voor mij een manier om bij God te zijn”

23 mei 2023 1

Laurien groeide op in een kerk en omgeving waarin yoga not done was. Toen ze er na een vroege miskraam en een niet-passende werkplek mentaal en fysiek doorheen zat, bracht yoga haar herstel. ‘Door yoga keer ik in mezelf en versta ik Gods stille stem beter.’ 

Hoe ben je met yoga in aanraking gekomen?

‘Dat was tijdens mijn studententijd. Ik studeerde theologie en antropologie in Leuven, maar merkte dat ik veel met mijn hoofd bezig was. Terwijl het vaak de momenten waren dat ik danste door de kamer, dat ik God ontmoette. Ik ging op zoek naar een combinatie van geloof en beweging en vond filmpjes over Christcentered yoga. Dat ben ik gaan doen, en dat was mijn manier van stille tijd houden. Het bracht mijn lichaam tot rust, en het hielp me om bij God te zijn.’ 

Wat brengt yoga jou persoonlijk?

´Yoga is een combinatie van zachtheid en kracht. Hierdoor leerde ik na mijn miskraam om weer vertrouwen in mijn lichaam te krijgen. Ik kon weer dankbaar zijn voor mijn lichaam. Het lichaam zie ik ook als een soort brug. Door de oefeningen ontdek je wat je voelt, waar spanning zit. Je neemt bewust de tijd om de signalen van je lichaam te onderzoeken. Bovendien mag je gewoon even zijn. Je ontdekt dat dat genoeg is.’ 

De tekst gaat verder na de foto.

Je bent inmiddels yoga-docente en hebt een bedrijf Riverbloom waarin je christelijke spiritualiteit combineert met yoga. Wat houdt dit in?

‘Doordat ik zelf zoveel profijt had van yoga besloot ik in 2019 om de opleiding tot yoga-docente bij CrossYoga te doen. Ik verbind mijn christelijke geloof aan yoga, door in de ademhalingsoefeningen en de meditaties te refereren aan God. Of ik stel de vraag: hoe voel jij je vandaag? Wil je dit bij God brengen? Maar dat is altijd een open uitnodiging, ik vind het belangrijk om ruimte te scheppen. Ik geef ook geen christelijke yoga, maar yoga waarin ik mijn christelijke identiteit meebreng.’ 

De combinatie yoga en christen-zijn is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Wat zou jij tegen mensen die bezwaren hebben, zeggen?

‘Wat mij zelf heeft geholpen, is om het te onderzoeken. Ik ging klakkeloos af op wat mijn kerk zei. Maar de laatste jaren ben ik veel meer zelf op onderzoek uitgegaan. Wat geloof ik eigenlijk zelf? Waar komt het vandaan? Yoga ontstond in het vroege India en is later ook verbonden geraakt met hindoeïsme. Maar de moderne yoga zoals we die nu kennen, bestaat uit ademhalingsoefeningen en bewegingen die je los kunt zien van een religieuze stroming. Ik heb ontdekt dat het een goede manier is om bij mezelf en bij God te komen. Al snap ik dat het niet voor iedereen wat is.’

Hoe brengt yoga je in contact met God?

‘In het christelijk geloof zeggen we wel: we dienen God met geest, ziel en lichaam, maar dat lichaam komt er vaak bekaaid van af. Want ons geloof is vaak erg veel hoofd. Door yoga gebruik ik mijn lichaam en ontdek ik de signalen die mijn lichaam me geeft. Het maakt me bewust van gevoelens en emoties. Dat vertellen cursisten mij ook. Via de oefeningen komen ze soms bij emoties waar ze op een andere manier niet bij gekomen zouden zijn. Je lichaam is een tool. Ik denk dat het de combinatie is van bewegen, tussendoor voelen en letten op je ademhaling, die je bewust maakt, en waar God tot je kan spreken.’ 

In hoeverre komen je studies van pas in het werk dat je nu doet?

‘Ik ontwikkel thematische yoga-series waarin ik veel heb aan mijn theologische opleiding. Zo helpt het me om een mooie lijn te ontwikkelen waarin ik Bijbelteksten verwerk, of verwijs naar bijvoorbeeld de kerkvaders. In de serie zitten ook verwerkingsvragen die vaak tegen het pastorale aan liggen. Mijn antropologie heeft me vooral geleerd om met een andere blik naar God en de wereld te kijken. In het christendom labelen we iets als christelijk als we het kennen, binnen onze kaders. Maar God heeft de hele wereld gemaakt. Hij werkt ook door de mensen in India, en door yoga heen.’ 

Foto’s: Claudia Verloop Fotografie

Wil je kennis maken met de thematische yogaseries of zwangerschapsyoga die Laurien online aanbiedt? Check dan haar website of Instagrampagina

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Annemarie van den Berg - Nap
Annemarie van den Berg - Nap
Een reactie op ““Yoga is voor mij een manier om bij God te zijn”
  1. Siebrig Schipper

    Doe al 30 jaar yoga en ook altijd vanuit een christelijke invalshoek!
    Heel fijn om te doen.

    22 juni 2021

Reacties zijn gesloten.