Zelfs de tweedehands teksten van Martin Luther King raken

Zelfs de tweedehands teksten van Martin Luther King raken

3 april 2018 0

Op 4 april 2018 is het 50 jaar geleden dat de nog maar 39-jarige Martin Luther King vermoord werd. Hij is vooral bekend om zijn beroemde speech ‘I have a dream’ die hij een paar jaar daarvoor gehouden had.

Protestanten

Het geloof komt voor jou op de eerste plaats. Je bent een begenadigd spreker en weet mensen te enthousiasmeren, omdat dat wat je zegt altijd recht uit je hart komt. Met je opwekkende overtuigingskracht weet je ook twijfelaars en sceptici over de streep te trekken. Je lijkt daarin op: Martin Luther King (1929-1968)”. Deze uitslag kan uit de Protestantentest komen. Vorig jaar vierden we 500 jaar protestantisme en dat begon allemaal bij Maarten Luther, de man waar dominee King sr. en jr. zich naar vernoemden. Door de Protestantentest ontdekte ik dat deze Maartens, en vele anderen protestanten, mij gevormd en geïnspireerd hebben.

Nog een citaat: “In een wereld waarin de arme en hongerige massa’s van Gods kinderen in opstand komen; in een wereld die verscheurd wordt tussen Oost en West, wit en gekleurd, individualisten en collectivisten; in een wereld waarin de spirituele kracht zo ver achterloopt ten opzichte van haar technologische vermogens, waardoor we elke dag op het randje van wederzijdse vernietiging leven, in deze wereld is geweldloosheid niet langer meer een object voor intellectuele analyse, maar een oproep tot actie.“ Dat schreef Martin Luther King in The Trumpet of Conscience.

Deze zoon van een baptistenpredikant wordt geboren als Michael King jr. en studeert sociologie en theologie en wordt predikant. Hij sluit zich net als zijn vader aan bij de Civil Rights Movement, een burgerrechtenbeweging die opkomt voor de rechten van de zwarte bevolking. Vanwege zijn charisma en verbale kwaliteiten wordt King al snel een van de leiders van de beweging.

Kringloop van genade

Dan ontdek ik, dankzij een blog van Bert Altena en de heruitgave van King’s preken, dat dominee King, net als vele tijdgenoten, preekteksten samenstelt uit allerlei bronnen. Maar ze werken! Zijn hart – of het evangelie? – zit er zo in, dat het me raakt en in beweging zet. Zo ook deze, die ik in mijn tienerjaren in m’n agenda had geplakt en me altijd weer op Jezus wees, en ik heb nooit geweten dat Martin Luther King ‘m ook gebruikte:

Hij heeft nooit een boek geschreven. Hij had nooit een eigen kantoor. Hij heeft nooit een gezin gehad. Hij is nooit in het bezit van een huis geweest. Hij is nooit naar de universiteit gegaan. Hij was slechts drieëndertig jaar oud toen de publieke opinie zich tegen hem keerde. Een van zijn naaste vrienden verloochende hem. Een van zijn andere vrienden leverde hem uit aan zijn vijanden. En terwijl hij stierf, lootten zijn moordenaars om zijn kleren, het enige bezit dat hij had in deze wereld. Toen hij dood was, werd hij uit medelijden van een vriend begraven in een geleend graf.”

Welk citaat – of door hem geciteerde tekst – van Martin Luther King inspireert jou?

 

Meer lezen: Heruitgave preken: Martin Luther King Jr, Sterk door de liefde. Preken die het hart raken

Stephan Sanders ”U bent allen een in Christus”

 

close

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van MijnKerk

Gastblogger
Gastblogger
MijnKerk.nl