Zelfs Jezus weet niet wanneer het einde der tijden aanbreekt

Zelfs Jezus weet niet wanneer het einde der tijden aanbreekt

11 december 2018 4

Eindtijd! Ruiters van de apocalyps, sterren die uit de hemel vallen en voortdurende pestilentie! Grofgezegd is de eindtijd een periode van ellende en verdrukking voordat Jezus terugkeert op aarde. Ook andere religies kennen het fenomeen van ‘het einde van de wereld en een laatste oordeel’.

Ik verkeer nog weleens in evangelische kringen waar de verkiezing van Trump, de radicale islam en de klimaatverandering allemaal wordt toegewezen aan de eindtijd. Dat kan zo zijn, maar in de praktijk komt zo’n opmerking neer op: niks aan te doen. En juist op dát punt komt mijn geweten in opstand.

Wereld naar de knoppen

Misschien gaat de wereld onherroepelijk naar de knoppen. Maar misschien vinden we als mensheid én als gelovigen ook wel een manier om de wereldproblemen het hoofd te bieden. Met eindtijdberekeningen en Messiasvoorspellingen heb ik in mijn dagelijks (geloofs)leven heel weinig. Jezus zegt in de Bijbel dat zelfs Hij niet weet wanneer het einde der tijden aanbreekt. Wat Jezus wél leert is dat er in alle situaties, hoe doods of uitzichtloos ook, de mogelijkheid is op redding. Dat vind ik aansprekender en roept mij persoonlijk op om iets aan dat soort situaties te doen.

Het laatste oordeel

Eindtijd houd verband met oordeel: het laatste oordeel. Cabaretier Freek de Jonge ontnuchterde de eindtijd door te stellen. “Het Laatste Oordeel klinkt mij eigenlijk wel positief in de oren. Het is een oordeel, maar wel het laatste. Daarna zal er nooit meer geoordeeld worden.” Zo hoopvol en vertrouwend had ik er inderdaad nog nooit tegenaan gekeken.

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Sjoerd Muller
Sjoerd Muller
4 reacties op “Zelfs Jezus weet niet wanneer het einde der tijden aanbreekt
 1. Anje Huijssoon

  Wij, mijn man en ik, lezen na de avondmaaltijd uit de bijbel naar het N.B.G. rooster. Momenteel dus uit het laatste bijbelboek, we vinden het heel moeilijk en begrijpen er weinig / niets van. Waar vinden we uitleg! Fijn dat we de Adventskalender hebben, daar zijn we nu maar snel uit gaan lezen.

  11 december 2018
  • Balthasar

   Beste Anje. Het boek Openbaringen is door het verstand niet te begrijpen. Je kunt het trachten te interpreteren naar zaken die buiten jezelf gebeuren en te gebeuren staan maar dan is het nog slechts een interpretatie. Ik heb diverse ‘verklaringen’ gelezen, onderbouwd met andere bijbelboeken echter steeds opnieuw wijzen die alleen naar ‘buiten’. Dit komt omdat de theologie in de meeste gevallen exotheris is ingesteld. Uitleg in de zin van ‘begrijpelijk voor het verstand’ zal altijd tekort schieten, omdat men steeds weer op uiterlijke verschijningsvormen duidt en bepaalde dingen interpreteert als “het boek Openbaringen duidt daar op”. Het is vrij normaal dat dit gebeurt, maar de auteur van het boek ofwel degene die de openbaringen ontvangen heeft spreekt in een taal die tot het mystieke behoort, ook nog eens ge-ent op de tijd waarin het ter schrift is gesteld. Helaas is door alle geprobeer en de letter letterlijk te nemen nogal wat verwarring bij mensen die de verklaringen lezen. Diegenen die eerlijk zijn en zeggen het niet te begrijpen kan ik alleen maar zeggen “hoed je voor diegenen die zeggen het te kunnen uitleggen”. De zee van glas, de schalen van gramschap en de ruiters van de apocalyps worden letterlijk vertaald naar wat het woord betekent. De versluierde taal van de openbaringen wordt hierdoor eigenlijk compleet als een stripboek neergezet waarin je de beelden maar hoeft te volgen. Ik kan slechts zeggen “zoek naar het Koninkrijk Gods, dat zowel binnen als buiten u is, en als u het vindt, al het andere zal u worden toegeworpen”

   13 december 2018
 2. Marijke

  Beste Sjoerd. Voor mij ligt het boek Verademing een Bijbels dagboek nieuwe stijl. Geschreven door Dr. Okke Jager. Een dagboek wat zeven dagen of langer stilstaan bij de zelfde Bijbeltekst het was zijn derde dagboek.
  Typerend is het graafwerk, waardoor elke dag een nieuwe laag wordt aangeboord. Heel verhelderend. Het schept ruimte. Een hele verademing.Hij schreef het in 1986. Veel mensen vinden de Bijbel indrukwekkend, maar ontoegankelijk. Voor anderen is hij wel eerbiedwaardig, maar overbekend. een derde mogelijkheid schijnt er niet te zijn. Wij verstaan niet wat er staat- of wij menen al te te weten wat er staat. Er was en is toen en nu een groeiende behoefte aan een helpende hand bij de Schriftlezing door nieuwe leesmethoden, die zowel onwennigheid als de sleur doorbreken. Het laatste oordeel laat al eeuwen op zich wachten. Vrijheid een overgave een verwachten een vertrouwen. Hoe voelt dat. Hoe beleef je dat? Raar zelf beleef ik dat onze vrijheid steeds meer terug loopt. Je vrij bewegen gaat al steeds minder. We denken vrij te zijn met onze mobiel. ben ik de enige die een ? zet. Weet men nog wel wel wat vrijheid inhoud. Steeds meer mensen voelen zich vrij maar dan moeten we wel doen wat deze mensen willen. Gele hesjes protest. Wie het er niet mee eens is is een spelbreker. Durft u tegen die TIJDGEEST in te gaan voor uw vrijheid. Ondanks groot onbegrip van uw medemensen? het is wel een hele VERADEMING welke ik ontdekte na het lezen van Verademing.

  11 december 2018
 3. Marijke

  Beste Anje. Misschien kunt u de vraag voorleggen bij een predikant om Openbaringen in een gespreksgroep met elkaar te gaan lezen. Zelf lees ik het leesrooster van het NBG ook samen met mijn man.We hebben van Okke Jager geleerd de Bijbel te lezen met verbeeldingskracht. Je stapt als het ware in het verhaal.Bijbel lezen alsof hij aan jou geschreven is Verademing is alleen tweedehands te verkrijgen in dat dagboek legt de schrijver heel veel begrijpelijk uit. Contextueel bijbel lezen is de Bijbel lezen met jouw eigen verhaal ernaast. U kunt er van alles over lezen op deze site. https://www.kerkinactie.nl/kom-in-actie/bijbel-lezen/contextueel-bijbellezen

  12 december 2018

Reacties zijn gesloten.