Zero waste leven: waarom zou je het doen? [+ tips]
Afval is niet het meest sexy onderwerp dat je je kunt voorstellen. Toch kunnen we er niet omheen: onze groeiende afvalberg is een groot (klimaat)probleem. Is zero waste leven misschien dé oplossing?
Als jong meisje reed ik regelmatig langs een vuilnisbelt, die aan de rand van mijn geboortedorp lag. Behalve dat het daar afschuwelijk stonk, vroeg ik me ook altijd af: waar gaat al die rommel naartoe? Als ik het mijn ouders vroeg, kwamen niet veel verder dan: ‘dat wordt verbrand’, of ‘daar maken ze heuveltjes van voor in de speeltuin’. En misschien klopte dat ook wel. Pas sinds zo’n twee decennia zijn we ons als samenleving echt serieus bezig gaan houden met afval. We moeten wel. Je kunt immers niet eindeloos doorgaan met verbranden of heuveltjes bouwen…*
Afval… nou èn?
Misschien is afval wel een onderwerp waar jij je schouders over ophaalt. Want afvalverwerking hebben wij in Nederland toch goed geregeld? Ja, in de meeste plaatsen in Nederland hebben we een heel aardig systeem waarin we papier, glas, GTF en plastics scheiden van restafval. Al is het publiek geheim dat er bij die afvalscheiding nog wel eens wat misgaat. Soms per ongeluk, vaak ook uit pure laksheid. En zelfs als iedereen alles keurig scheidt, verloopt het proces erna nog niet vlekkeloos. Zoals met plastics, de verzamelnaam voor allerlei soorten plastics waardoor het lastig en duur is om goed te sorteren en te recyclen.
Zero waste leven
Ons afvalverwerkingssysteem is dus een goede poging, maar tegelijkertijd ook heel kwetsbaar. Niet zo gek dus dat je een heel andere beweging ziet opkomen van mensen die niet pas achteraf willen zoeken naar een oplossing voor hun afval, maar die gewoon zo min mogelijk afval willen produceren. Ook wel bekend als zero waste leven. Spreekt dat idee je aan? Een eerste stap is dan dat je voor jezelf in kaart brengt wat bij jou het meeste afval oplevert. In mijn huishouden zijn dat bijvoorbeeld vooral lege (plastic) verpakkingen van voedselproducten (tja, het gemak van de supermarkt). Maar voor een ander is het misschien kleding, eten, of prullaria.
Tips om zelf zero waste te gaan leven
Als je weet waar jouw ‘afvalzonde’ zit kun je gericht aan de slag gaan. De truc – heb ik door schade en schande ontdekt – is om dat vooral een beetje haalbaar te houden, anders raak je zo ontmoedigd. Iedereen kent natuurlijk de simpele tip om je eigen drinkfles en katoenen tas mee te nemen als je buiten de deur bent. Maar een ander gemakkelijk ‘instap-tip’ is om eerst je koelkast of voorraadkast leeg te eten, voordat je nieuwe boodschappen doet. Of om apparaten die stuk zijn te laten repareren, in plaats van weg te gooien en iets nieuws te kopen. Zero waste-leven hoeft niet duur te zijn, je kunt zelfs geld besparen én duurzaam leven.
Zero waste sinds 2014
Klinkt zero waste leven idealistisch en onhaalbaar? Nicky en Jessie zijn twee zussen die al sinds 2014 zero waste leven. Ze begonnen hiermee als project voor een maand, maar dat beviel zo goed, dat ze er hun levensstijl van hebben gemaakt. Zij bewijzen dat zero waste leven geen onmogelijk ideaal is. Sterker nog, het is heel aanstekelijk en bevredigend om zo te leven. Op hun blog hetzerowasteproject.nl lees je hier alles over en vind je ook heel veel praktische tips om zelf mee aan de slag te gaan.
Welke (eerste) stap richting zero waste leven wil jij gaan zetten?
*Nog even dit. Ben je een beetje sip over de staat van de wereld en de afvalberg? Lees dan vooral ook even dit inspirerende verhaal van National Geographic over initiatieven rondom circulaire economie.
Mara
Inderdaad. Dit is heel belangrijk en moet meer benadrukt worden. Ik zelf maak eigen bio haarverzorging en ook eigen tandpasta met witte of groene klei.
25 september 2021Hier een leuke recept over hoe eigen tandpasta te maken: https://www.biobey.be/gezonde-levensstijl/bio-tandpasta-maak-het-zelf-in-slechts-5-minuten/
Op youtube zijn ook tal van video’s over hoe je je eigen shampoo kunt maken.