Zinvol leven: 8 quotes van mijn vrienden

Zinvol leven: 8 quotes van mijn vrienden

24 juni 2021 0

Vorige week maakte ik een video over een groot thema: de zin van het leven. Ik vroeg me af wat mijn bestaan betekenis geeft. In een serie blogs en vlogs bespreek ik onder andere wat interessante schrijvers, christelijke mystici en de Bijbel zeggen over zinvol leven. Maar de gemiddelde, hedendaagse mens mocht in dit rijtje niet ontbreken. Daarom heb ik mijn vrienden gevraagd wat voor hen de zin van het leven is. Ik ben benieuwd in welke quotes jij je herkent.

Gewoon ‘zijn’

Simon: “Zijn, gewoon zijn
Mijn lijf voelen waarin ik woon
En denken… ja ik wil hier zijn
In de junizon, in de warme wind
Denkend aan mijn lief”

Iets betekenen voor een ander

Corina: “Een zinvol leven is voor mij iets betekenen voor een ander. Dit geldt natuurlijk voor  mijn gezin- en familieleden maar ook voor iemand die ik misschien (nog) niet zo goed ken. “Iets betekenen” kan je zien in de breedste zin van het woord; soms luisteren, een goede vraag stellen,  aandacht geven, een vaardigheid aanleren aan een ander zodat diegene een stapje verder is op zijn/haar weg naar een zelfstandiger bestaan. Laten voelen dat iemand er mag zijn.”

Stilvallen en voelen

Marjan: “Stilvallen en voelen. De grond onder mijn voeten, mijn handen die kunnen voelen, pakken, ontvangen. Mijn hart wat klopt. De verbinding met de natuur, om mij heen en de natuur, het oer in mij. Hier vind ik dat wat groter is. En dat wij hoe dan ook één zijn en verbonden.”

Steeds opnieuw kunnen beginnen

Greetje: “Het besef dat ik steeds opnieuw kan beginnen. Vandaag een rotdag door migraine, een tegenslag of mijn eigen gemopper? Morgen is er weer een dag, waarin de pijn verdwenen is of ik mijn positiviteit weer vind. En de allerliefste van acht jaar, die zo vrolijk door mijn leven dartelt, die is er altijd!”

Verbinding ervaren

Annemieke “Ik ervaar dat het leven zinvol is, als ik mij verbonden voel. Met mijn partner, kinderen en vrienden, met mijn werk, met de natuur om me heen, de kerk, de yogaclub of de buurt waar ik woon. Maar ook met mezelf, met de waarden die ik belangrijk vind. Die verbondenheid ervaar ik niet altijd. Daarvoor is nodig dat ik aandacht heb, de tijd neem, de dingen bewust doe en niet teveel op de automatische piloot en vanuit ‘to do-lijstjes’ leef. Het meeste zin ervaar ik, als ik met de levenslessen die ik heb ontdekt in moeilijke periodes van mijn leven, andere mensen een stapje verder mag helpen.”

Kinderen, werk en dierbaren

Jojanneke: “Mijn kinderen! En mijn werk. En al mijn dierbaren. Daarnaast is ‘zin’ ook wat me blij maakt: verbinding voelen, knuffelen, lachen, muziek, zingen, vakantie. Door de lockdown heb ik extra veel zin om dat laatste allemaal weer op te pakken. Een meer spirituele gedachte is dat ik ervaar dat we allemaal één zijn. Dat geeft ook zin!”

Creëren en willen groeien

Mirjam: “Onlangs hoorde ik iemand in een lezing zeggen: de diepste blauwprint van het universum (van het Leven) is scheppen. Dat raakte me. Creëren en willen groeien drijven mij voort. Het verlangen om een gemeenschap te creëren die de natuur helpt regenereren, zodat die opnieuw kan gaan bloeien, geeft me kracht. En groei van bewustzijn is al heel lang een vanzelfsprekende drang in mij. Groeien, dromen, pionieren om van de Aarde weer een leefbare wereld te maken.”

Mijn eigen kompas voelen en volgen

Kristel: “Me verbonden voelen met wie en wat van waarde voor me is. En als het me lukt om mijn eigen kompas te kunnen voelen en te volgen geeft dat veel bevrediging.”

Wat geeft jouw leven zin? 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Rebecca Schoon
Rebecca Schoon