Zitten of opstaan? Hoe kom je van je zitverslaving af? [+ video]

Zitten of opstaan? Hoe kom je van je zitverslaving af? [+ video]

4 oktober 2019 2

‘Ik moet van mijn geloof afvallen’ schreef ik laatst. Mijn doel is niet zozeer dat er kilo’s vanaf gaan. Die kunnen er zo snel weer bijkomen. Ik zoek een beter leefpatroon. Daar roept mijn geloof me toe op. In die zin ‘moet’ ik van mijn geloof afvallen. Al heeft geloof meer geduld dan mijn weegschaal (waar de batterij overigens leeg van is, dus die wacht maar).

Mijn geloof roept mij op om een leefpatroon te zoeken dat mij verder helpt. Dat mij lekkerder in mijn vel doet zitten en gelukkiger maakt. Een leefpatroon dat met een mooi woord dus heilzaam is, duurzaam en van een lange adem. Niet voor een snelle afvalrace, die ik achteraf toch weer verlies. Welke patronen zijn er dan niet heilzaam en helpen me niet verder? Vandaag kijk ik er naar één: ik ben zitverslaafd.

Zitverslaafd
Ik zit heel veel. Achter mijn bureau mail ik, schrijf ik, plan ik, lees ik. En dan zit ik ook nog op de bank en in de auto. Ik heb de uren niet geteld, maar het is een heel groot deel van de dag. Dat moet toch anders kunnen, zonder dat ik mijn baan opzeg, of verplicht door de herfstregen moet banjeren?

Sta-bureau en bureau-fiets
Ik ben eens gaan experimenteren met staand mailen en bellen. Gewoon die vele kleine dingetjes, die je elke dag moet doen. Eerst op de keukentafel, toen op een statafel, die wat hoger is. En nu aan een sta-bureau. En het werkt. Ik voel me er lekkerder bij. Ik blijf in beweging. Al hou ik dat staan vaak niet zo lang vol. Dus heb ik een bureau-fiets gekocht, een Deskbike. Zittend fietsen achter je bureau. Dat kan ook met een kleinere variant achter een laag bureau. Je blijft in beweging. Sterker nog: het maakt me creatiever.

Creatief, net als God
Want dat is wat bewegen blijkt te doen met mij. Het houdt mijn hersens wakker. En zo blijf ik creatief. En daarin kwam ik iets van God op het spoor. God is ook creatief, scheppend. Hij heeft de wereld gemaakt en blijft dingen nieuw maken in ons leven. En als ik creatief blijf, dan blijf ik in zijn spoor. Dus hup, in beweging blijven, uit die luie zitstoel. Oké, voor schrijfwerk zit ik daar wel op. Dan zoek ik de rust in mezelf. Maar verder probeer ik in beweging te blijven, nou ja, te komen. Het is nog even wennen.

Ben jij ook zit-verslaafd? Wat doe je eraan?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink
2 reacties op “Zitten of opstaan? Hoe kom je van je zitverslaving af? [+ video]
  1. Mar

    het is een oplossing maar ik denk dat naar buiten gaan toch ook wel heel belangrijk is

    4 oktober 2019
  2. Marij-ke

    Ik moest toch wel lachen. Een bureau fiets. Waarom eigenlijk geen lopende band. Al wandelende werken achter je bureau. De automatisering heeft wel veel luiheid doen ontstaan. Verslaving ja hoe ontstaat dat?

    4 oktober 2019

Reacties zijn gesloten.