Zo lees ik mijn kind voor uit de Bijbel

Zo lees ik mijn kind voor uit de Bijbel

8 februari 2020 0

“Wat is dat voor een boek pap”, vraagt de zes-jarige wijzend op een kinderbijbel. Oei, denk ik, het is weer eens tijd voor een Bijbelverhaal. Ondanks alle goede voornemens schiet dat in de drukte van een groot gezin nog wel eens bij in. En als we dan uit de Bijbel lezen vraag ik me af:  wat lees en vertel ik op deze leeftijd en wat (nog) niet?

De eerste jaren lazen we niet veel Bijbelverhalen. Ervaren is in die fase ook minstens zo belangrijk. Het aanpreken van alle zintuigen met bijvoorbeeld kaarsen of muziek. De ervaring doet in die fase genoeg. Gaandeweg gaan verhalen helpen om uitdrukking te geven aan eigen ervaringen van kinderen. De levendige fantasie is daarna een dankbare bedding voor de mooi vertelde verhalen uit het oude testament.

IJsberen op de ark

In de leeftijd vanaf een jaar of acht breekt ook een andere fase aan: de behoefte aan feiten. Kinderen gaan allerlei kennis verbinden met verhalen. Ik herinner me nog de vraag: pap, hoe kan het eigenlijk dat er van alle dieren twee in de ark gingen? Er leven toch helemaal geen ijsberen in Israël? Een mooie aanleiding om samen op onderzoek gaan, verhalen te onderzoeken. En samen te bedenken wat de verhalen nog meer te betekenen kunnen hebben.

En dat geweld dan?

Maar wat moet je dan met al die gewelddadige verhalen in de bijbel? Kan je die niet beter weglaten voor kinderen? Veel kinderbijbels kiezen daar wel voor. Ze leggen accent op de mooie kanten van een verhaal. Het verhaal van Noach gaat vaak van ark naar het nieuwe verbond. De vernietiging van de rest van de aarde wordt vaak niet verteld. Is dat erg? Ik denk het niet. Ieder kind heeft recht op een eigen (geloofs)ontwikkeling. Als ouder mag je kiezen voor aantrekkelijke verhalen en die later uitbreiden met complexere vragen. Tegelijk zou ik ook niet bang zijn om ze te vertellen. Laat de verhalen als verhaal maar bestaan. Je hoeft niet altijd alles uit te leggen. Er zijn veel meer verhalen in de kinderwereld met geweld tegen de ‘slechterik’. Pas als je kind vragen gaat stellen, is het tijd om erover in gesprek te gaan. Blijf daarin dicht bij jezelf en voel aan wat je kind aankan.

Heb jij een lievelingsverhaal dat je graag deelt met je kind?

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Annette met LEV
Annette met LEV