Zo maak je je leven simpeler [5 slimme tips]

Zo maak je je leven simpeler [5 slimme tips]

22 november 2021 0

Voel je je soms opgejaagd? Door alles wat je nog moet, of wilt? En verlang je naar wat meer eenvoud? Een simpeler leven is dichterbij dan je denkt. We helpen je op weg met een paar concrete tips. 

Misschien had je de ervaring afgelopen zomer wel zittend op een stoeltje voor je tent op de camping. Dat je ineens beseft: meer heb ik eigenlijk niet nodig om gelukkig te zijn. Ons dagelijkse leven ziet er natuurlijk heel anders uit. Die is vaak tot de nok gevuld met taken en verantwoordelijkheden, klusjes in en om het huis, zorgen om en zorgen voor, kortom: het lijkt in weinig op het zorgeloze, eenvoudige leven op de camping. 

Tips

Toch hoef je voor een simpeler leven niet te verkassen naar een hutje op de hei :). Het zijn vaak kleine, maar effectieve veranderingen die meer rust in je leven kunnen brengen. Veranderingen die je bovendien heel gemakkelijk kunt doorvoeren in je eigen leven.

1. Plak een nee/nee sticker op je brievenbus

Wat niet je huis binnenkomt, daar hoef je ook niks mee. Wel zo makkelijk. Dus geen folders of krantjes die je gedachteloos doorbladert, want ja… ze liggen in je bus. Bovendien word je zo ook niet verleid om allerlei spullen te kopen die je eigenlijk niet nodig hebt. 

2. Maak eerst op wat in je koelkast ligt 

Er geeft weinig zoveel voldoening als het ‘doen met wat je hebt-principe’. Begin hiervoor eens in je keuken, door niet voor elke maaltijd naar de supermarkt te hollen, maar gewoon een gerecht te maken met wat je (nog) in je koelkast hebt liggen. Geen inspiratie? Tik dan de ingrediënten in op een zoekmachine en en verschijnt altijd wel een recept. uit. Niet alleen simpel, ook nog eens duurzaam!

3. Aan wie of wat besteed jij je tijd?

Onze agenda en dus ook ons leven kan soms zomaar dichtslibben met van alles. Zet daarom regelmatig (zeg eens per kwartaal) voor jezelf op een rij waar jouw tijd aan ‘op’ gaat. En maak dan keuzes. Jij bent baas over je activiteiten, en niet andersom.

4. Genieten van genoeg

Er gaat een enorme rust vanuit als je het principe van ‘genoeg’ ontdekt. En dat is heus niet sober of karig. Wanneer heb je genoeg kleding, genoeg geld, genoeg vrienden, genoeg vakantie? Als je voor jezelf ontdekt wat genoeg is, dan stopt de zoektocht naar steeds meer. Het is een grote sleutel naar een simpeler leven. 

5. Leg de lat niet zo hoog

Wil je een simpeler leven en heb je hiervoor meteen grootste ideeën om radicaal te gaan ontspullen? Dat kan natuurlijk. Maar het hoeft niet. Kleine stappen zijn vaak haalbaarder, en die houd je bovendien langer vol. Dus zoek naar wat jou helpt, op dit moment, om je leven simpeler en overzichtelijker te maken.

Heb jij nog andere goede tips om het leven eenvoudiger te maken?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Annemarie van den Berg - Nap
Annemarie van den Berg - Nap