Zo werd mijn armoede mijn rijkdom 

Zo werd mijn armoede mijn rijkdom 

24 februari 2020 1

Deze maand hebben we het bij Mijnkerk over rijkdom en armoede. Ik ben wat dat betreft een bevoorrecht mens, want écht arm ben ik nooit geweest. Mijn studententijd was mijn armste tijd. Zoals Loesje zo mooi zegt hield ik aan het einde van mijn geld wel eens een stuk maand over.

Er zijn wel dagen geweest dat mijn huisgenoot, een brood extra meenam uit de supermarkt, zodat ik in ieder geval iets te smeren had voor de lunch. En als het echt te gortig werd, belde ik met de nodige schroom mijn ouders om me wat te lenen. Ik kon iedere maand mijn huur betalen, maar krap was het zeker.

Een tiende geven

In dezelfde periode had ik het met wat vrienden over tienden geven. Een bijbels gebruik, waarbij je een tiende deel van je inkomsten geeft aan een kerk of een ander goed doel. Ik had niet het idee dat ik iets te geven had, maar toch ben ik ermee begonnen om goede doelen te steunen, van mijn magere studiebeurs. Een beetje op hoop van zegen.

Envelop met geld

Op een dag vond ik een envelop in mijn brievenbus. Ik herkende het handschrift niet. De envelop was aan mij geadresseerd, maar er zat geen kaartje in, alleen een briefje van tien euro. Ik heb de envelop weer dicht gedaan en in een lade in mijn kamer gelegd, voor noodgevallen. Ik vond het een prettig idee geld achter de hand te hebben, mocht het einde van mijn geld weer eens te vroeg in de maand vallen. Toch heb ik het geld nooit gebruikt. Iedere maand was er genoeg. Ondanks dat ik geld weg was gaan geven, had ik iedere maand genoeg om van rond te komen.

Niet meer nodig

Toen ik aan het eind van mijn studietijd ging trouwen met mijn lief, vond ik de envelop weer. Het tientje zat er nog steeds in. Ik vond het zo bijzonder dat ik van een onbekende gever dat geld gekregen had. Het had mij een beetje meer zekerheid gegeven, toen ik startte met geld weggeven, waarvan ik dacht dat ik het niet over had. En vooral dat ik het nooit nodig heb gehad blijft bijzonder. Mijn op hoop van zegen was een daadwerkelijke zegen gebleken. Er was voor me gezorgd. Ik trouwde met mijn lief, die al een baan had. Het geld achter de hand was niet meer nodig. Ik kon de envelop met tien euro doorgeven aan een vriendin die zendeling geworden was. Zo werd mijn armoede mijn rijkdom, die ik door kon geven aan anderen. 

Geef jij wel eens geld weg aan anderen?

 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Geesje Jaakke-den Toonder
Geesje Jaakke-den Toonder
Een reactie op “Zo werd mijn armoede mijn rijkdom 
  1. Chris Blij

    Rijkdom zit niet in de portemonnee.Mijn gave en talenten zijn mijn gegeven om te gebruiken en een ander ermee te dienen. Geven is zonder voorwaarden iets moois toevoegen aan je leven.

    24 februari 2020

Reacties zijn gesloten.