Zoek jij vertrouwen?

Zoek jij vertrouwen?

17 februari 2019 6

Zoek jij naar vertrouwen? Wil je steviger staan in het leven? Vertrouwen hebben is een oefening. Niels las een verhaal dat daarbij  kan helpen.

Op en rond het meer van Tiberias heeft Jezus een belangrijk gedeelte van zijn leven doorgebracht. Eén van de verhalen rond dat meer gaan over van Petrus die uit het bootje in het water stapt. Hij zag Jezus staan op het water! Petrus zei: ‘Heer, als u het bent, zeg me dan dat ik over het water naar u toe moet komen.’ Dat deed hij. ‘Maar toen hij voelde hoe sterk de wind was, werd hij bang. Hij begon te zinken en schreeuwde het uit: ‘Heer, red me!’

Dat kan toch niet?

Sommige mensen vragen wel eens of ik geloof dat dit echt gebeurd is. Of zij werkelijk daar, op dat meer van Tiberias op het water gelopen hebben. ‘Dat kun je niet bewijzen’ zegt men dan. Nee, dat kan ik niet. Dat hoeft ook niet. Ik denk niet dat het gaat om het ‘het kan wel / het kan niet’ van deze verhalen. Op een goede manier uitgediept, vind ik mijzelf terug in een verhaal. Of beter: ik wordt gevonden. Dan gaat het over iets wat speelt in mijn eigen leven. Het raakt aan iets, brengt wat teweeg, zet iets in beweging. Woorden kunnen dat, zowel gesproken als geschreven. Zo gebruikt, kunnen woorden tot hulp zijn. Een deur openen naar buiten toe, je een nieuw vergezicht geven of iets verhelderen wat je onbewust al wist.

Vertrouwen

Om het verhaal van Petrus op het water te nemen: hier lijkt het te gaan over het begrip vertrouwen. Petrus blijft op het water staan omdat hij vertrouwen heeft. Vertrouwen zorgt ervoor dat je blijft staan. Dat je het leven aan kan, dat je de ander recht in de ogen kan kijken en op hem of haar kan terugvallen. ‘Maar toen voelde hij hoe sterk de wind was’. Het kan soms waaien in je leven, soms stormen. Alsof er nooit een eind aan lijkt te komen. Dat kan angst geven. De angst dat je het niet redt. Dat een ander het niet redt. Dat het niet goed komt. Dat je er samen niet uit komt. Als het vertrouwen weg is en als de angst het overneemt, dan is het alsof je door het water begint te zakken. Dat kan onrust, terneergeslagenheid of zelf paniek geven.

Waar vertrouw jij op?

Vertrouwen hebben in het leven is een oefening. Dit verhaal kan daarbij een hulp zijn. Dat je in tijden van storm je mag beseffen: heb vertrouwen, het komt goed. Waar je vertrouwen uit haalt is heel persoonlijk.

Waar haal jij je vertrouwen uit? Heeft dat voor jou ook met ‘God’ of geloof te maken?

 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Niels Gillebaard
Niels Gillebaard
6 reacties op “Zoek jij vertrouwen?
 1. Lionne

  Van sander

  17 februari 2019
 2. Gerdien

  Ja vertrouwen is geloven in de goede dingen in de wereld. En de gene die daar voor zorgen is er voor mij maar een, dus denken er voor is makkelijk. Ook begeleiding vragen in moeilijk dingen maakt het zo een ouder.

  17 februari 2019
 3. Benno van der Meer

  Ik heb veel vertrouwen in mijn eigen kerk de gemeente grote kerkelijke organisaties, echt weinig vertrouwen in.
  Ik maak, in geloof, veel mooie en wonderbaarlijke dingen mee en probeer dit via de gemeente (groeigroep) of Facebook uit te dragen.
  De bijbel en de wereld om ons heen zijn enorm dynamisch, terwijl de kerken, over het algemeen, teveel blijven hangen in het statische.
  De grote exodus van de kerken komt voorlopig nog geen einde aan. Ik vrees dan ook het ergste ook voor onze gemeente.
  Wellicht is het dan weer een mogelijkheid om terug te gaan naar de basis. Zoals het ooit is begonnen door de apostelen bij de mensen thuis.
  Buiten de kerken om gebeurt er, o.a. veel, door de velen kerkverlaters erg veel over geloof op de sociale media. Daar liggen ook nog vele virtuele mogelijkheden voor wellicht een interactieve kerk. In combinatie met periodieke regionale ontmoetingsmomenten en misschien jaarlijks een landelijk ontmoeting.

  17 februari 2019
 4. Marijke

  Dit gebed gaf mij de rust die ik nodig had. Het gebed van Adries vond ik in het NLB.En uitleg op zijn site.

  Zegen ons met uw stilte, dat de drukte in ons zwijgt; geef ons vrede met wat onaf is, en plezier in wat geklaard is; bewaar het licht in de nacht dat wij ons toevertrouwen aan de slaap, als U over ons waakt.
  Andries Govaart.

  18 februari 2019
 5. Marijke

  Vertrouwen kan je dan pas hebben als je de angst kunt overwinnen. Daar heb je medemensen bij nodig.Wij hadden een predikant die begon ons samenzijn zo. Vandaag wil ik beginnen door met u een oefening te doen.Doe uw ogen dicht om goed te concentreren. Ik vraag u voel dat u op een stoel zit misschien komt u hier al jaren, misschien nog maar even. Maak uzelf zwaar. U voelt uw voeten op de grond, uw billen op de zitting,uw rug tegen de leuning. U voelt dat de stoel u draagt. Nu mag u uw ogen rustig open doen. We voelen ons lichaam. In de kerk laten we ons lichaam wel eens thuis. De pastor wordt wel geestelijke genoemd. Het gaat dus om het geestelijke maar daarbij hoort het lichaam bij dat mogen we niet vergeten. En nu u met lichaam en Geest aanwezig bent kunnen we verder gaan met de bijeenkomst. Jezus laat zien dat hij het is door littekens en hij laat hen voelen dat hij geen Geest is. Zijn lichaam vertelt ik ben het. Lucas benadrukt het aanraken zoals een blinde middels de stippen van braille kan voelen, woorden lezen. Vertrouwen ervaar je, door het van binnenuit te voelen,geloven door te voelen. Maar eerst voelen dan kan je het vertrouwen ervaren door aangeraakt te worden vanuit het levende Woord. Zo kan Gods Geest in je wonen en is Hij ons altijd nabij.

  19 februari 2019
 6. Marijke

  Oude bomen moet je niet verplanten. Zembla. Wat ik daar zag je gelooft je ogen niet. Jezus laat zien dat hij het is door littekens en hij laat hen voelen dat hij geen Geest is.Lucas benadrukt het aanraken zoals een blinde middels de stippen van braille kan voelen, woorden lezen. De uitzending raakt mij tot in mijn diepste vezels. Maar eerst voelen dan kan je het vertrouwen ervaren door aangeraakt te worden vanuit het levende Woord. Zo kan Gods Geest in je wonen en is Hij ons altijd nabij.
  En zo ook in Utrecht.

  21 februari 2019

Reacties zijn gesloten.