Zou jij wel minder willen werken?

Zou jij wel minder willen werken?

5 juli 2022 0

Een gewetensvraag: stel, je wint de jackpot. Zou je dan stoppen met of minder gaan werken? Wat zou jij willen doen met je tijd? Je kunt natuurlijk wachten op een jackpot, maar waarom niet vandaag beginnen?

Veel van onze tijd gaat op aan werk. Onze economie zit nu eenmaal zo in elkaar dat je moet werken om geld te verdienen, want leven zonder geld gaat niet. Dus dan kun je maar beter werk doen waar je plezier in hebt en voldoening uit haalt. Er even van uitgaand dat je die keuze hebt natuurlijk.

Tijd voor gewone dingen

Maar misschien droom jij er weleens van om meer tijd te hebben. Wat zou je met die tijd willen doen? De bekende DJ Hardwell besloot in 2018 voor onbepaalde tijd te stoppen met touren. Onlangs vertelde hij in een podcast waar hij het meest van geniet sinds hij meer tijd heeft. Het zijn opvallend genoeg juist de heel gewone, bijna triviale dingen dingen die hij noemt. Zoals naar verjaardagen van vrienden en familie kunnen gaan. Tijd doorbrengen met zijn ouders. Maar ook zijn eigen boodschappen doen. 

Spijt van…

Zo’n DJ-bestaan is natuurlijk verre van normaal en ons leven staat daar ongetwijfeld mijlenver vanaf. Toch is het antwoord van de dj treffend. Het ligt dicht in de buurt van het antwoord dat mensen gaven in een groot onderzoek van Bronnie Ware. Bronnie, werkzaam in de palliatieve zorg, vroeg mensen op hun sterfbed waar ze het meeste spijt van hadden. In de top-5 staan de volgende drie dingen: 1. dat ze teveel hebben gewerkt, 2. dat ze hun dromen niet hebben waargemaakt en 3. dat ze te weinig tijd hebben doorgebracht met goede vrienden. 

Dus nogmaals de gewetensvraag: wat zou jij doen met je tijd als je de jackpot wint?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Annemarie van den Berg - Nap
Annemarie van den Berg - Nap