Zullen we weer samen tegen corona strijden?

Zullen we weer samen tegen corona strijden?

12 oktober 2020 2

Of een tweede lockdown nu nodig is of niet, duidelijk is in ieder geval dat het ons niet lukt om de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen. Gevolg: operaties worden uitgesteld en nieuwe maatregelen dreigen die ons allemaal zullen raken. Zou dat een moment kunnen zijn om opnieuw samen het coronavirus stoppen?

Ik ben het gevoel een beetje kwijt dat we het samen zouden doen. We wijzen naar elkaar als veroorzakers en naar onszelf als mensen die zich keurig houden aan de maatregelen of om wat voor reden dan ook dat niet zo strikt hoeven te doen. Iedereen vraagt om maatwerk.  Maar ondertussen houdt het virus geen maat. Waarom heeft al dat individuele maatwerk niet gewerkt?

Micro tegenover macro

In de economie wordt wel gesproken over de micro-macrotegenstelling. Iets wat individueel klopt hoeft voor ons allemaal nog niet te kloppen. Stel dat ik zeg dat het niet zoveel uitmaakt voor het milieu of ik nu wel of niet in mijn benzineauto rijd, dan heb ik een punt. Procentueel maakt het nauwelijks verschil. Maar als iedereen dat denkt wel… En zo lijkt het ook met alle maatregelen tegen het coronavirus te gaan. Als ik mijn mondkapje niet opzet, of als ik even geen afstand houd, of als ik in mijn sector gewoon doorwerk, maakt dat niet veel uit. Nee, dat klopt, maar als iedereen dat denkt wel.

Gelijk

We komen er niet met ons individuele gelijk. En het erge is: we hebben nog gelijk ook als we zeggen dat in bepaalde sectoren weinig besmettingen zijn, dat onze inbreng of onze service van vitaal belang is, we onze naasten niet alleen willen laten enz. Alleen werkt dat over het geheel gesproken niet. Het virus levert geen maatwerk.

Gemeenschap

Het valt me hierbij op dat in de Bijbel eigenlijk nooit maatwerk wordt geleverd, maar de hele gemeenschap wordt aangesproken. De gemeenschap staat voorop. Nu is daarin veel veranderd en zijn we veel zelfbewuster geworden. Maar één ding heeft het niet veranderd: dat ik los sta van wat jij doet en wij losstaan van wat de rest van de samenleving doet.

Samen

Alleen samen komen we hier doorheen. Wat voor maatregelen er ook komen, laten we het samen doen. Solidair. Dat betekent dus ook dat niet iedereen individueel maar de pijn moet slikken, maar dat we samen kijken hoe we elkaars lasten dragen. Niet alles en iedereen zal overleven, maar als alles en iedereen maar door moet gaan, dan zal de kostprijs hoger zijn.

Wat kan jij doen?

Zullen we er samen voor gaan? Kijken of we voor iemand boodschappen kunnen doen, een praatje kunnen maken over de telefoon of op straat, een bloemetje kunnen sturen, eten bestellen bij de horeca, tickets kopen voor online-voorstellingen, en mensen steunen met oplossingen voor de toekomst? Alleen samen komen we hier doorheen!

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink
2 reacties op “Zullen we weer samen tegen corona strijden?
 1. Mar

  Procentueel gezien maakt het niet zoveel uit of je je auto wegdoet of vaker laat staan .maar het levert je naast soms iets gemis toch ook veel op. een betere conditie een beter gevoel over je bijdrage aan het milieu en je houdt wat geld over om een betere bestemming voor de besteding te zoeken..
  Ik merk dat goed voorbeeld doet volgen. Zet je je mondkapje op, halen mensen het ook uit hun tas..zeg je een verjaardag af omdat het te druk wordt kunnen ze het vieren met het toegestane aantal enz. Het lukt niet altijd om voldoende afstand te houden bij drukte maar wat wel lukt kan je doen!

  12 oktober 2020
 2. Marij-ke

  Hartelijke dank voor dit samen verbonden zijn van uit zijn Woord. Mochten wij samen onze kruik vullen met olie voor onze lamp opweg naar het land waar het Licht nooit meer dooft. Uit de Bijbel in gewone Taal Psalm 139:9-11
  9Ik kan naar de plaats gaan waar de zon opkomt.
  Ik kan naar de plaats gaan waar de zon ondergaat.
  10Maar ook daar zal uw hand mij leiden,
  ook daar houdt uw hand mij vast.
  11Ik kan wel willen
  dat het donker wordt,
  zodat u mij niet ziet.
  Ik kan wel willen
  dat de dag verandert in nacht.
  12Maar voor u is het donker niet donker.
  Voor u is de nacht net zo licht als de dag.
  De duisternis lijkt op het licht.

  15 oktober 2020

Reacties zijn gesloten.