Zwarte Piet-discussie: wat als een oplossing uitblijft? 

Zwarte Piet-discussie: wat als een oplossing uitblijft? 

11 november 2019 2

Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) gaat de komende weken bij acties haar eigen beveiliging regelen. “Onze ervaring is dat de politie en de overheid de concrete bedreigingen tegen ons niet serieus nemen”, zei voorman Mitchel Esajas deze week. Daaraan voegde hij nog toe: “Het wordt steeds gevaarlijker voor ons”.  In Den Haag liep een bijeenkomst van KOZP vorige week nog totaal uit de hand. Er werden ruiten ingegooid, een auto vernield en zwaar vuurwerk afgeschoten. Daarmee werd de bodem van de Zwarte Piet-discussie weer een treetje lager gelegd.

Met een legertje privé-beveiligers wordt namelijk een nieuwe grens getrokken, nog verder dan de vorige. Kijk even terug naar anderhalf jaar geleden. Toen vroeg de Volkskrant nog aan KOZP-leider Jerry Afriyie hoe hij het publieke debat dacht te kunnen beïnvloeden. “Praten, praten, praten”, luidde zijn antwoord in het artikel. “En als dat niet werkt: nog meer praten”. Welnu: aan dat praten lijkt voor beide partijen stilaan een einde gekomen.

Keeping things gezellig

Onderzoekster Heleen Schols promoveerde dit jaar zelfs op de Zwarte Piet-discussie. Haar proefschrift droeg de veelzeggende naam “Keeping things gezellig”. Haar idee was dat we in dit land wel een openbaar debat mochten voeren, maar dat het wel te allen tijde leuk en gezellig moest blijven. Haar belangrijkste aanbeveling was dat we tóch de discussie niet uit de weg moeten gaan, maar dat juist een pittig debat een samenleving daadwerkelijk vorm geeft. Ook haalt ze aan dat we in de Zwarte Pieten-discussie gelijk zoeken naar een oplossing. Maar die is er nu juist niet. Een ander uiterlijk van Zwarte Piet zal eventueel racisme in de maatschappij niet wegnemen. En met het vasthouden aan het uiterlijk van Zwarte Piet zal de sfeer van “die goede oude tijd” echt niet terugkomen. 

Een (snel)oordeel is niet altijd de juiste oplossing

Bij Jezus kwam op een gegeven moment een grote groep mensen die precies wisten hoe de wereld in elkaar zat. In hun midden hielden ze een overspelige vrouw vast. “Straf haar’, zeiden de mensen. “Ze heeft de wet én het goed fatsoen overtreden”. Jezus deed het niet, vanuit de grond dat een (snel) oordeel niet in alle gevallen de juiste oplossing biedt. Daar is moed en vertrouwen voor nodig, want in die nieuwe situatie moesten de menigte én de vrouw het weer met elkaar uithouden. Ook in de Zwarte Piet-discussie oordeelde de rechter dat een verbod op een bepaald uiterlijk van Zwarte Piet niet aan de orde was. Daar gaat het strafrecht simpelweg niet over. De Nederlanders moesten er dus in hun lokale context zelf uit zien te komen. Voor mij was die rechterlijke uitspraak een schot in de roos. Maar daar is wel moed voor nodig, van beide kanten.

Bron foto: Flickr door Ivo van der Ent 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Sjoerd Muller
Sjoerd Muller
2 reacties op “Zwarte Piet-discussie: wat als een oplossing uitblijft? 
  1. Marij-ke

    Hoe ver kan je gaan. Geldingsdrang daar lijden heel veel mensen aan en heel veel mensen onder. Het is simpelweg waar kies je voor voor kits of kunst. Het is de kunst om dat te ontdekken. Wat deed Jezus toen hem gevraagd werd spring van deze rots en de engelen zullen je opvangen? Wat word je voorgehouden als je gaat bungeejumpen. Er kan je niets gebeuren spring, wat als er wel wat gebeurt het elastiek het begeeft? Je hebt honger je krijgt stenen voor brood. Dat kreeg Jezus daar in de woestijn en wij wat valt mij op dat deze verhalenderwijs in de Bijbel belicht worden als je er maar oog voor krijgt.

    13 november 2019
  2. Marij-ke

    Of je nu zwart, bruin, geel, groen of wat dan ook voor een kleur geschminkt wordt. Je blijft Piet, hulp van Sinterklaas. Het is een familiefeest en het gaat erom hoe vier je het feest.

    14 november 2019

Reacties zijn gesloten.